Samsun Klas Haber

Atatürk’e Hakarete 1yıl Hapis

Atatürk’e Hakarete 1yıl Hapis
11 Ağustos 2020 - 17:05

Atatürk’e hakaret eden Hasan Uzunlar’a hapis cezası

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AK Parti Grup Başkan Vekili görevindeyken sosyal medya hesabından Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik hakaret içeren paylaşımlar yapan Hasan Uzunlar hakkında açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, Uzunlar’a Atatürk’e hakaretten 1 yıl hapis cezası verdi.

2019 yılı 10 Kasım’ında sosyal medya hesabından Atatürk’e yönelik ağır hakaretler içeren alıntıları paylaşan Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Hasan Uzunlar, hakkında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Samsun Şubesi dava açmıştı.

Bu olaydan sonra görevinden alınan ve partisi tarafından kınama cezası verilen Uzunlar hakkında, Samsun 11. Asliye Ceza Mahkemesine açılan dava sonuçlandı.Mahkeme, Uzunlar’a Atatürk’e hakaretten 1 yıl hapis cezası verdi.Daha sonra sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri göz önüne alarak cezayı 10 aya indirip hükmün açıklamasını erteledi.

“HAKARET KASTIM YOK”

Hakim önüne çıkan Hasan Uzunlar, olayla ilgili polis merkezinde verdiği ifadesini tekrar ederek, sosyal medya hesabının sahibi olduğu söyledi. Uzunlar savunmasında, “Söz konusu paylaşımı ben yaptım. Ancak bu yazıyı bizzat ben yazmadım. Sosyal medya üzerinde bulunan bu yazıyı alarak paylaşım ve beğeni yaptım. Bu nedenle sayfamda görünmektedir. Benim Atatürk’e karşı hakaret etme kastım bulunmamaktadır. Bu yazıları sadece paylaştım. Yaptığım paylaşımın suç olduğunu düşünmüyorum” diyerek suçsuz olduğunu ifade etti.

“BU PAYLAŞIMLAR İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLAMAZ”

Mahkeme, başka birinden alıntı bir sözün kişinin sosyal medya hesabında paylaşması ile kendi yorumunu paylaşması arasında bir farkın olmadığını belirterek, “Sanığın Mustafa kemal Atatürk’e yönelik olarak yaptığı paylaşımının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği, ağır eleştiri sınırını aşarak Mustafa Kemal Atatürk’ün onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyuta ulaştığı sonucuna” varıldığını belirterek Hasan Uzunlar’a 1 yıl hapis cezası verdi.

Daha sonra mahkeme, cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini göz önünde bulundurularak Uzunlar’ın cazasını 10 aya indirip, hükmün açıklamasını geri bıraktı. Uzunlar, 5 yıl içerisinde her hangi bir suçtan hüküm giyerse bu cezayı da çekeceği açıklandı.

SANIK AVUKATLARI KARARA İTİRAZ ETTİ

Asliye Ceza Mahkemesinin kararının ardından Uzunlar’ın avukatları, müvekkillerinin hakaret kastı ile hareket etmediğini ileri sürerek, “Söz konusu yazının içerini tam bilmeyip, ironik ve şaka mahiyetli olduğunu düşünerek hareket etmiştir. Hakaret kastı yoktur” diyerek bir üst mahkeme olan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti. Ancak mahkeme yapılan itirazı reddetti