Samsun Klas Haber

Kontrollü Bulmaca gibi Normalleşme!

Kontrollü Bulmaca gibi Normalleşme!
02 Mart 2021 - 5:27

Cumhurbaşkanı Erdoğan normalleşme adımlarını açıkladı

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, kademeli normalleşme kapsamında hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının düşük ve orta riskli illerde kalktığını, yüksek ve çok yüksek illerde ise pazar günü devam edeceğini açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3.5 saat süren Kabine Toplantısı’nın ardından kademeli normalleşme kapsamında alınan kararları açıkladı.  Cumhurbaşkanı  Erdoğan, kademeli normalleşme kapsamında hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının düşük ve orta riskli illerde kalktığını, yüksek ve çok yüksek illerde ise pazar günü devam edeceğini açıklarken, restoranların çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 7 ile akşam 19 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile sürdürebileceğini kaydetti.

SIKILAŞTIRMA VEYA GEVŞEME KARARI DURUMA GÖRE VERİLECEK

Bugün itibariyle normalleşme sürecinin başladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Korona virüs önlemlerinden bu yana 1 yıl geçti. Kapsamlı tedbirleri milletimizle paylaştık. Salgının yaygınlaştığı dönemde tedbirleri sıkılaştırdık, zayıfladığında adımları azalttık. Aldığımız tedbirlerden etkilenen kesimler için ilave destek paketleri uygulamaya geçirdik. Geliri bozulan insanlarımız oldu. Farklı yöntemlerle kendilerini desteklemeye çalıştık, çalışıyoruz. Kimi ülkelerde sağlık hizmetlerindeki eksik sebebiyle ortaya çıkan kaos ikliminin Türkiye’de oluşmasına izin vermedik. Türkiye herkesin takdir ettiği bir yerde durmaktadır. Finansal dalgalanmalara karşı devletimizin imkanlarını seferber ettik. Nüfusa göre aşılaşadam ilk 5’teyiz. Milletimiz devletin kasasındaki her kuruşun 84 milyonun ortak geleceğini güvence altına almak için kullanıldığından emin olsun. Bugün itibarıyla yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz. Salgının yayıldığı bir ortamda normalleşme adımlarını atmak mümkün değildir. Türkiye coğrafi alan ve nüfus itibarıyla büyük olduğu için adımlarımızı kademeli atmamız gerekiyor. Çeşitli kriterlere göre illerimiz sınıflandırıldı. 81 vilayetimiz düşük riskli mavi, orta risk sarı, yüksek risk turuncue ve çok yüksek riskli kırmızı olarak illere ayrıldı. Her hafta risk durumuna göre illerimiz değerlendirilecek. Normalleşme uygulamaları güncelelenecek. Sıkılaştırma veya gevşeme kararı iyileşme veya kötüleşmeye göre verilecek” diye konuştu.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI 

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili açıklma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgın artma eğilimine girerse kısıtlamalar genişletilebilecek. Buna göre; hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta risklerde kalkacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. Akşam sokağa çıkma kısıtlaması ise sürecek.”

 

KAMUDA ÇALIŞMA SAATİ NORMALE DÖNDÜ

Kamunun çalışma saatlerinin normale döndüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülecek. Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için düzenleme düşük ve orta riskli illerde kaldırılacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde artırılacak.”

OKULLARIN DURUMU

Okulların durumları ile ilgili açıklama yapan Erdoğan, “Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacaktır. Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde ise genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır.”

RESTORAN VE KAFELER AÇILIYOR

Restoranlar hakkında bilgi veren Erdoğan, “Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 7 ile akşam 19 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile sürdürebilecek. Yüzme havuzu, halı saha ve benzeri tesisler düşük ve orta riskli illerimizde sabah 9 ile akşam 19 arasında faaliyet gösterebileceklerdir.”

NİKAH VE DÜĞÜNLER 

Nikah merasimleri ile ilgilide bilgi veren Erdoğan, “Nikah merasimi şeklindeki düğünler düşük ve orta riskli illerimizde 100 kişi yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve bir saati aşmamak kaydıyla yapılabilecektir. Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların düşük, orta ve yüksek illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecektir. Diğer uygulamaların nasıl olacak daha önce de belirttiğim gibi Valiliklerin İl Hıffıza Kurulları tarafından belirlenecektir.”