Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta TÜİK verilerinin işsizlik adına gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Usta, “TÜİK işsizlik oranı, Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre %0,2 puan düşerek %12,8 olmuştur. Yine TÜİK verileri kullanarak, geçen ay bizim oluşturduğumuz “İdeal Çalışma Kapasitesinde İşsizlik Oranı” ise geçen yılın aynı ayına göre %25,6 puan artarak %53 olmuştur” dedi.
TÜİK İSTİHDAM VERİLERİ EKONOMİDE YAŞANAN GERÇEKLERİ YANSITMIYOR
Özellikle son iki aydır TÜİK istihdam verileri ekonomide yaşanan gerçekleri yansıtmıyor diyen Usta, “Nitekim, Nisan’da TÜİK’e göre istihdam 2.6 milyon kişi azalırken, işsiz sayısı artmıyor, tam tersine 427 bin kişi azalıyor.” diye ekledi. Bu nedenle İdeal Çalışma Kapasitesinde İşsizlik Oranını oluşturmuştuk diye belirten Usta, hem işyerlerinin kapanıp hem de işsizliğin azalmasının mümkün olamayacağını vurguladı.
İŞSİZLİĞİN AZALDIĞINI, BÜYÜME GERÇEKLEŞTİĞİNİ SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL
Usta, mutlak surette çalışma yaşı olan 25-64 yaş için haftada ortalama 40 saat fiili çalışma üzerinden ideal çalışma kapasitesi ve TÜİK verilerine göre işbaşında olanların ortalama fiili çalışma sürelerini tabloda gösterdi ve geçen sene aynı zamana göre işbaşında olanların fiili çalışma süresindeki düşüşün yanında, 2020 yılı içinde de zamanla düşmeye devam ettiği gerçeğini ifade etti. “2019 Nisan ayında 1 milyar 229 milyon saat olan haftalık fiili çalışma saati toplamı 421,4 saat azalarak bu sene Nisan ayında 808,0 milyon saat olmuş. Bu çalışma gücü kaybına rağmen işsizliğin azaldığını, büyüme gerçekleştiğini söylemek mümkün değildir. Diğer bir söyleyişle geçen yıl Nisan ayında ideal çalışma kapasitemizin yüzde 72,6’sını istihdam ederken bu yıl Nisan ayında ancak yüzde 47’sini kullanabilmişiz. Bu durum işsiz sayısındaki aşırı yükselmenin en büyük delilidir.” diye ekledi.
ÇOK ÇARPICIDIR VE ÇÖZÜLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ BİR SORUNDUR
Usta, “ideal çalışma kapasitesinin altındaki çalışma süresi Türkiye’nin yapısal bir sorunudur ve bu sorun hızla büyümektedir. Geçen yılın aynı ayına göre, Mart ayında İdeal Çalışma Kapasitesinde İşsizlik Oranındaki 15,6 puanlık artışın Nisan ayında 25,6’ya çıkması çok çarpıcıdır ve çözülmesi gereken önemli bir sorundur dedi ve bu fiili çalışma saati toplamındaki düşüşün durdurulması gerektiğini belirtti.
MANŞET İŞSİZLİKTEKİ ARTIŞ 11,2 MİLYON KİŞİ
“İşsiz sayısı, TÜİK “İşgücü İstatistikleri Bülteni”nde söylendiği gibi Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre 427 bin kişi azalmamış” diyen Usta, “yine TÜİK verileri kullanarak yaptığımız hesaplamalara göre son bir yılda 11,2 milyon kişi artmıştır.” dedi.