Samsun Klas Haber

Samsun’da ByLock Tuzağı

Samsun’da ByLock Tuzağı
30 Aralık 2017 - 8:56

Samsun’da ByLock tuzağına 35 tahliye

FETÖ’nün ByLock tuzağında, Samsun’da halen tutuklu durumda bulunan 147 kişi listede yer aldı. ByLock dışında FETÖ ile bağlantılı olduğunu gösteren başka delil bulunmayan tutuklu durumdaki 35 kişi, başsavcılığın talebi üzerine, mahkeme kararıyla tahliye edildi.

FETÖ’nün ByLock tuzağında, Samsun’da halen tutuklu durumda bulunan 147 kişi listede yer aldı. ByLock dışında FETÖ ile bağlantılı olduğunu gösteren başka delil bulunmayan tutuklu durumdaki 35 kişi, başsavcılığın talebi üzerine, mahkeme kararıyla tahliye edildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın FETÖ’nün özel bir kurgusuyla bazı kullanıcıların telefonlarının rızaları dışında ByLock ilişkilendirildiğini tespit ederek, kamuoyuna açıklamasının ardından, Türkiye’deki bütün başsavcılıklar ile birlikte Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na da 322 sayfalık bir liste gönderildi. Başsavcılık tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından Samsun’da halen cezaevlerinde tutuklu bulunan 35 FETÖ şüphelisi, dün itibariyle tahliye edildi.

DURUMLARI YENİDEN DEĞERLENDİRİLSİN

Listede, rıza ve onayları dışında ‘mor beyin’ ve diğer uygulamalar üzerinden ByLock ile temas ettirilen 11 bine yakın telefon numarası olduğu tespit edilmişti. Ankara Başsavcılığı, bu listelere ilişkin üst yazıda bu listelerdeki telefon numaralarının farklı şekillerde kullanıcısının bilgisi dışında ByLock sunucularına yönlendirildiğini belirterek, hakkında sadece bu sebeple işlem yapılmış kişilerin durumunun yeniden değerlendirilmesini istedi.

BAŞSAVCI YAVUZ: 147 KİŞİ YÖNLENDİRİLMİŞ

Samsun Cumhuriyet Başavcılığı da gönderilen listeden, kendi işlem yaptıkları numara ve kullanıcısının durumunu tekrar değerlendirerek, eğer kişi sadece bu veri yüzünden tutuklanmışsa tahliye talebinde bulunmak üzere harekete geçti. Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, gazetemize yaptığı açıklamada, yapılan değerlendirmeler sonucunda Samsun’da 147 kişinin telefonunun kendi rızaları dışında ByLock’a yönlendirildiğini tespit ettiklerini, bu kişilerden 35’i hakkında haklarında başka bir delil bulunmaması nedeniyle tahliye kararı alındığını açıkladı. ByLock kullandıkları gerekçesiyle daha önce yapılan operasyonlarda gözaltına alınan ancak son ByLock tuzağında kendi iradeleri dışında ByLock’a yönlendirildikleri belirlenen 106 kişinin ise denetim serbestlik kapsamında serbest bırakıldıkları belirlendi. Bu kişiler hakkındaki denetimli serbestlik kararı da kaldırıldı.

6 TUTUKLUYLA İLGİLİ BAŞKA DELİLLER VAR

Başsavcı Yavuz, hakkında Bank Asya’ya para yatırma veya FETÖ üyeliğine kriter sayılan diğer unsurlardan birisi bulunan 6 kişinin ise farklı deliller de bulunması nedeniyle tutukluluk hallerinin devam ettiğini belirtti. Yavuz, ‘sahte ByLock’ listesinde yer alan ve tahliye edilen 35 kişiyle ilgili diğer adli yaptırımlar uygulanmışsa da bu yaptırımlar adli kontrol, yurtdışı yasağı gibi kararlarında kaldırılacağını kaydetti.

ÖNEMLİ İSİMLER HALA TUTUKLU

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) şifreli haberleşme programı ByLock kullandığı iddiasıyla silahlı terör örgütü üyeliği gibi suçlardan halen mahkemelerde yargılanan kişilerle ilgili bir değişiklik olmadığını, bu kişilerin halen yargılamaların devam ettiğini vurguladı. Yavuz, “Bu haliyle iradeleri dışında ‘ByLock IP’lerine yönlendirildikleri tespit edilen 11 bin 480 GSM kullanıcısından, Samsun Cumhuriyet Başsavcılığınca işlem yapılan 147 GSM numarasını kullanan kişi hakkında yeni oluşan duruma göre değerlendirmeler yapılmıştır. Haklarında dava açılan kişilerle ilgili listeler, ağır ceza mahkemelerine gereği için gönderilmiş ve tahliye yapılmıştır. Halen soruşturması süren şahıslar hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığınca gereği yapılacaktır” dedi.

ESKİ MÜDİRE DE TAHLİYE EDİLDİ

Bu arada sahte ByLock tuzağı kapsamında kendi iradesi dışında ByLock’a yönlendirildiği belirlenen ve FETÖ soruşturmalarında tutuklanan Samsun Gazi Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdiresi hemşire Şükriye Okur T.’nin, hakkında başka bir delil olmaması nedeniyle tahliye edildiği öğrenildi.

850 BİN BYLOCK BELGESİ İNCELENİYOR

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, FETÖ’nün şifreli haberleşme programı ByLock kullanandıkları tespit edilen ve bu görüşmelerinin içeriğiyle ilgili en son Samsun’a gönderilen 850 bin dosyayla ilgili çalışmaların ise devam ettiğini kaydetti. Yavuz, “Yaklaşık bin kişilik bir ByLock görüşme trafiği var. Bir kişinin onlarca sayfalık klasörü olduğu gibi daha az sayıda olanlar da söz konusu. Bu sayfaların tasnif işlemi Emniyet’te Siber Suçlarla Mücadele ekibimiz iki grup halinde yürütüyorlar. Tasnifler tamamlandığında yeni operasyonlar söz konusu olacak” bilgisini verdi.

BİN 112 KİŞİ FETÖ’DEN TUTUKLANDI

Samsun’da şimdiye kadar FETÖ soruşturmalarında merkez ve ilçeler de dahil toplam 3 bin 831 kişi. Bunlardan 1122’si tutuklandı. 1510 kişi denetimli serbestlik kontrolünde. 882 kişi ise serbest bırakıldı

Kaynak: Gazete Gerçek