YAŞAR, “KAMYONCU VE NAKLİYECİ ESNAFI ZOR DURUMDA”
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, ülkemizde sık sık artan akaryakıt fiyatlarının kamyoncu ve nakliyeci esnafının en büyük sorunlarından birisi haline geldiğine işaret ederek, “ Ayrıca yetki belgesi, vergi ve yüksek akaryakıt fiyatları bu kesimde kazancı iyice düşmüştür. Yaşanan pandemi ile birlikte, kamyoncu ve nakliyeci esnafı adeta işsiz hale gelmiştir” dedi.
Ülkemizde özellikle yurtiçi taşımacılığın neredeyse yüzde 90’lık bölümünün kamyoncu ve nakliyeci esnafı tarafından yapıldığına da dikkat çeken İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:“Bu sektörde çalışan yüz binlerce kişi bulunmakta ve bu kesimden kazandıkları para ile evine ekmek götürmektedir. Kamyoncu ve nakliyeci esnafının genellikle büyük bir kısmı araçlarını taksitle ve borç karşılığı almakta ve kazandıkları paralarla bu borçlarını ve taksitlerini ödemektedir. Kamyoncu ve nakliyeci esnafı işsiz kaldıklarında, bu ödemeler aksamakta ve aynı zamanda da eve ekmek götürmeleri zorlaşmaktadır.Kamyoncu ve nakliyeci esnafı için trafiğe çıkmak pahalı akaryakıtın yanında ayrı bir yük ve masraf haline gelmiştir. Esnaflarımız, kullandıkları bu araçlar için Ticaret ve Sanayi Odaları aracılığıyla Karayollarından K-1 ve K-2 Belgesi almak zorunda kalmaktadır.
Nakliyeci Esnafı Dert Küpü
Nakliyeci esnafı için zorunlu hale getirilen K-1 ve K-2 belgesinin 2019 yılında 10 bin TL olan fiyatı 2020 yılında 15 bin TL’ye yükselmiştir. Nakliyeci esnafı dert küpüne dönmüştür. Ayrıca, bu esnaflarımız bu belgelerin dışında çok sayıda belgeyi de trafikte yanlarında bulundurmak zorunda bırakılmıştır.
Yüksek Cezalar Ödüyorlar
Nakliyecilerimizin, bu belgeler yanlarında olmadan ne yazık ki trafiğe çıkma, yük ve yolcu taşıma imkânları bulunmamaktadır. Bu belgeleri yanlarında bulundurmadan araçları ile trafiğe çıkan kamyoncularımıza ve nakliyecilerimize çok büyük cezalar kesilmektedir. Eksik belge ile trafik kontrolünde yakalanan nakliyeci esnafına 2020 yılında 2 bin 300 TL, kantar geçiş noktasında yakalananlara da 7 bin TL civarında ceza kesilmektedir.
Nakliyeci esnafımız, muayene konusunda da önemli sıkıntılar yaşamaktadır. 180 gün içinde muayene yaptıramayan nakliyeci esnafının hem K-1 hem de K-2
belgesi iptal edilmektedir. Nakliyeci esnafı iptal edilen bu belgeleri yeniden çıkarmak için yeni masraf yapmak zorunda bırakılmaktadır.
Ayrıca bütün bunların yanında her türlü ödemeye kredi kartı ve taksit imkânı getirirken gerek K-1 belgesi, gerekse K-2 belgesi için ne kredi kartı ne de taksit imkanı getirilmemiştir. Bu belgeler peşin paralar karşılığında esnafa verilmektedir.
Yüksek KDV’den vazgeçilsin
Yine nakliyeci esnafı, bir dönem taksici esnafına yönelik uygulanan ÖTV muafiyetinden de yararlandırılmamıştır. Kademeli olarak 25, 20 ve 10 yılını dolduran nakliyeci esnafı araçlarını yenilemek için ÖTV muafiyeti beklemektedir. Nakliye sektörü için kullanılan yüzde 18’lik KDV oranları da çok yüksektir. Bu yüksek KDV oranları daha aşağılara çekilerek kamyoncu ve nakliyeci esnafının pahalı akaryakıttan kurtulması sağlanmalıdır.”