Oltan Köleoğlu Enerji’den Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali Hakkında Kamuoyuna Duyuru
Oltan Köleoğlu Enerji, Samsun’un Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesi’nde kurulacak olan Biyokütle Enerji Santrali hakkında yazılı ve görsel medyada ortaya atılan iddialara yönelik kamuoyu duyurusu yaptı. Biyokütle enerji santrallerinin termiklerle uzaktan yakından ilgisinin bulunmadığını açıklayan şirket, “Aksine çevre dostu olarak ve yenilebilir enerji santralleri olarak tüm dünyada tanımlanmaktadır” dedi.
Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde kurmakta olduğumuz Biyokütle Enerji Santrali hakkında son günlerde kamuoyu ve özellikle de sosyal medyada yer alan eksik ve yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak amacıyla bu bilgilendirmelerin yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
BİYOKÜTLE ENERJİ NEDİR?
Biyokütle ile elektrik üretimi farklı organik atıkların yakılması sonucu ortaya çıkan ısı ile elde edilir. Enerjinin çevresel kirliliğe yol açmadan sürdürülebilir olarak sağlanabilmesi için kullanılacak kaynakların başında ise biyokütle enerjisi gelmektedir.
Biyokütle enerjisi yüksek ve yenilebilir bir kaynak olması her yerden elde edilebilmesi özellikle kırsal alanlar için sosyo ekonomik gelişmelere yardımcı olması nedeniyle uygun ve önemli bir enerji kaynağı olarak görülmektedir. Biyokütle enerjiyi elde etmek için hammadde olarak tarımsal ve orman ürünlerinin yanı sıra, bu ürünlerin işlenmesi ile elde edilen yan atıklarda kullanılmaktadır.
Her yıl anız yakılması neticesinde tarım arazilerinde ciddi verim kayıpları ve hava kirliliği oluşmaktadır. Anız olarak yakılan ayçiçeği, mısır, çeltik sapları biyokütle enerji santralleri ile aile ve ülke ekonomisine kazandırılmakta, tarımsal verim arttırılarak çevresel kirliliğinde önüne geçilmektedir.
Biyokütle enerji santralleri ile anız yakılmasının önüne geçildiğinde, tarım arazilerinde yüzde 10 verim artışı sağlanırken, aynı zamanda toprak canlılarının da yaşamasına imkan tanınacaktır
TERMİK SANTRAL DEĞİLDİR
Biyokütle enerji santrallerinin termiklerle uzaktan yakından ilgisi bulunmamaktadır. Aksine çevre dostu olarak ve yenilebilir enerji santralleri olarak da tüm dünyada tanımlanmaktadır.
Avrupa Birliği ülkelerinde karbon sertifikasyonu kapsamında biyokütle enerji santralleri termik ve fosille çalışan enerji santrallerine göre, çevre dostu teknolojileri sahip olması nedeniyle sera gazı salınımını da azalttığı için yapımları desteklenmektedir.
ÇARŞAMBA BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ
Samsun’un Çarşamba İlçesi’ne bağlı Eğercili Mahallesi lojistik merkez düşünülerek etraftaki il ve ilçelerde bulunan fındık kabuğu, fındık zurufu, kavak dalı, kavak kökleri, çeltik sapları, çeltik kavuzu, bahçe budama atıkları, mısır ve ayçicek sapların toplanmasını ile anız yakımının önüne geçilecek, toprak verimliliğinin arttırılması sağlanacak ve biyokütle enerji santralinde elektrik enerjisine dönüştürülerek ülke ekonomisine kazandırılacaktır.
Samsun-Çarşamba ilçesi ve komşu ilçelerdeki çiftçiler düşünüldüğünde yaklaşık 20 bin üreticiye bu atıkların satın alınması ile doğrudan ek gelir sağlanarak ciddi bir kırsal kalkınma hamlesi gerçekleştirilecektir.
Satın alınacak tarımsal ve orman ürünleri atıkları ile bölgeye her yıl yaklaşık 100 milyon TL doğrudan gelir desteği sağlanmış olacaktır. Ülkemizin enerji açığının kapatılmasında yerli, yenilebilir ve temiz enerji üretimi ile model bir proje ortaya konacaktır.
Temiz enerji ile yıllık 189 bin MWh elektrik üretilecektir. Yaklaşık 90 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacaktır. Proje kapsamında yatırım döneminde 250, işletme döneminde ise yaklaşık 100 kişilik istihdam sağlanacaktır.
Samsun-Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali atık ısısından yaklaşık 50 dekar alanda modern sera kurulumu yapılarak 50 bayan personel istihdamı ile tarım üretim gerçekleştirilecektir.
Enerji santrali 2021’in başında üretime geçecektir.
ÇORUM-MECİTÖZÜ ÜRETİMDE
Oltan-Köleoğlu Enerji ilk biyokütle santralini Çorum’un Mecitözü ilçesinde kurmuş ve 2018 yılında üretime geçirmiştir.
AFYON EBER 2020’DE ÜRETİME GEÇECEK
Afyon’un Çay ilçesinde kurulmakta olan Eber Biyokütle Enerji Santrali 2020’nin başında üretime geçecektir. Çarşamba’da kurulacak olan santral ile aynı kapasiteye sahip santralde Eber gölündeki atıl sazlıklar da kullanılacaktır