Samsun Klas Haber

Yenilebilir enerji kirliliği azaltır

Yenilebilir enerji kirliliği azaltır
04 Mayıs 2020 - 13:37

Yenilenebilir enerji fosil yakıtlarının kirliliğini azalatacak

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayınlanan son raporda, yenilenebilir enerjinin fosil yakıtların yarattığı kirliliği azaltacağı ve enerji talebinin yüzde 86’sının bu yolla karşılanabileceği belirtildi

Yenilenebilir enerji kaynakları olarak bilinen, güneş, rüzgar, biyokütle, jeotermal, hidrolik, hidrojen ve okyanus enerjisinin dünyanın çevre ve hava kirlenmesinin önüne geçebilecek kaynaklarının olduğu belirtilerek, küresel ısınmanın da önüne geçilebilmesi için uygulanabilir ve uygun maliyetli seçenekleri de içerdiği bildirildi.

Kısa adı IRENA olan Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın yayınladığı son raporda, Paris Anlaşması’na dayanarak ortalama küresel sıcaklık artışını 2 derecede sınırlandırma çağrısında bulundu. Buna göre de ülkelerin iklim taahhütlerini yerine getirmesi ve küresel sıcaklık artışını sınırlandırılabilmesi için uygulanabilir ve düşük maliyetli çözümler önerildi. Bunun da yenilenebilir enerji ile daha düşük maliyetle yapılabileceği bildirildi.

İŞTE IRENA’NIN RAPORU

Kullanımı giderek artan yenilenebilir enerji ile yoğunlaştırılmış elektrifikasyonun birleştirilmesinin 2050 yılına kadar küresel iklim hedeflerine ulaşmada belirleyici bir rol oynayabileceği ifade edilen IRENA raporunda şöyle denildi: “Ülkelerin iklim taahhütlerini yerine getirmesi ve küresel sıcaklık artışını sınırlandırması için uygulanabilir ve uygun maliyetli seçenekler gerekiyor. Öngörülen enerji geçişi, maliyetlerin azalması, ekonomik büyümenin artması, yeni iş kollarının oluşması ve genel refaha katkısı gibi belirgin sosyoekonomik faydalar sağlayabiliyor. Elektriği, yenilenebilir enerjiyle birleştirerek küresel enerji tüketiminin yarısından fazlasına çıkarmak, sera gazı emisyonunun büyük bir bölümünden sorumlu olan fosil yakıtların kullanımında azalmasına neden olabiliyor.”

KÜRESEL GÜÇ KAYNAĞI İKİ KATINA ÇIKABİLİR

IRENA’nın analizine göre iklim hedeflerine ulaşmak için, enerji kullanımına bağlı karbondioksit emisyonlarında mevcut oranlara kıyasla 2050 yılına kadar yüzde 70 oranında azaltım sağlanabilir. Elektriğin bir numaralı enerji kaynağı haline gelmesiyle birlikte, küresel güç kaynağı iki katına çıkabilir. Güneş ve rüzgar enerjisi de dahil olmak üzere yenilenebilir kaynakları enerji talebinin yüzde 86’sını karşılayabilir.

YENİ İŞ KOLLARI VE İSTİHDAM ARTIŞI

Raporda; enerjideki dönüşümünün 2050 yılında, gayri safi yurtiçi hasılayı yüzde 2,5; toplam istihdamı ise küresel ölçekte yüzde  0,2 oranında artırması öngörüldü. Aynı zamanda daha geniş sosyal ve çevresel faydalar sağlayacağına da işaret edildi. Raporda ayrıca, sağlık, sübvansiyon ve iklimle ilgili tasarrufların, 30 yıllık bir süre boyunca kümülatif olarak 160 trilyon dolar değerinde olacağı bildirildi. Bu nedenle, küresel enerji sistemini dönüştürmek için harcanan her doların, dışsallıkların nasıl değerlendirildiğine bağlı olarak en az 3 dolar ve potansiyel olarak 7 dolardan fazla bir getiri sağlayacağı kaydedildi. Yenilenebilir enerjinin fosil enerjiye kıyasla yeni iş kolları yaratabileceği de vurgulandı

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin