Samsun Klas Haber

DSİ Genel Müdürü’ne Samsun’dan Tepki!

Çarşamba Ovası’nda hatalı Projeler ve ödenek yokluğundan durdu,

DSİ Genel Müdürü’ne Samsun’dan Tepki!
17 Kasım 2021 - 8:57

DSİ Müdürü Yıldız’a Ova Tepkisi:

DSİ DSİ Müdürü Yıldız’ın ‘Samsun’un 19 Mayıs ve Bafra ilçelerinde yapılan çalışmalarla 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılanacağını açıklarken Çarşamba Ovası ve ve Salıpazarı Barajı inşaatından söz etmemesi  tepki ile karşılandı.

Samsun’da DSİ tarafından 1991 yılında başlayan  ”Çarşamba Ovası Sulama ve Drenaj projesi İnşaatı” için 2021 yılı içersinde  1 kuruş ödenek ayrılmadı.  Yüklenici firma işi bırakma noktasına gelirken yılan hikayesine dönen Salıpazarı  Barajı ise  hatalı baraj gövdesi projesi uygulamasında değişikliğe gidilecek.

 DSİ  Planlama  eski Şube Müdürü İnşaat Mühendisi Murat Şenel  Samsun Klas Haber Genel Yayın yönetmeni Oktay Öztürk’e çarpıcı açıklamalarda bulundu

Çarşamba ovasına ve Salıpazarı barajına ödenekde yok, sahip çıkanda!

Şenel,  Samsun ilinin doğu yakasında yer alan Çarşamba, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık ilçeleri ile ovadaki köylerin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılarken yaklaşık 16000 dönüm araziyi de sulayacak Salıpazarı barajının planlama çalışmalarını da DSİ 7. Bölge Müdürlüğünde Planlama Şube Müdürü iken yönettiğini söyleyen İnşaat Mühendisi Murat Şenel, bu projeye yıllardır ödenek verilmemesinin dikkat çekici olduğunu, şehrin doğu yakasına sahip çıkan kimsenin olmadığını söyledi.

Samsun ili Bafra ilçesi, Engiz, Yörükler gibi Bafra ovasında kalan birçok yerleşim yerinin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanacağı 19 Mayıs Barajı tamamlanmıştır. Çok uzun yıllar atıl bekleyen proje DSİ 7. Bölge Müdürlüğü tarafından revize edilerek hem ovadaki yerleşim yerlerinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak hem de Bafra sulaması bünyesinde pompajla sulanması önerilen Kaleköy ve Martıkale pompaj sulamalarını cazibe ile basınçlı modern sistemle sulanacak hale getirilerek kısa sürede ekonomiye kazandırılmıştır. Bu proje sayesinde oldukça kirli Kızılırmak suyunun kuyulardan alınmasından vazgeçilerek modern ve sürekli bir içme suyu temini 2050 yılına kadar sağlanmış olacaktır.

Söz konusu projenin revizyon raporunu hazırlayan İnşaat Mühendisi Murat ŞENEL, yapılan revizyon raporu sayesinde yüksek enerji gideri olacak iki önemli pompaj sulamasının cazibeye çevrilmesi ve temiz içmesuyu sağlanmasının yöreye çok katkı sağlayacağını ifade etti.

Ancak Samsun ilinin doğu yakasında yer alan Çarşamba, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık ilçeleri ile ovadaki köylerin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılarken yaklaşık 16000 dönüm araziyi de sulayacak Salıpazarı barajının planlama çalışmalarını da DSİ 7. Bölge Müdürlüğünde Planlama Şube Müdürü iken yönettiğini söyleyen İnşaat Mühendisi Murat ŞENEL, bu projeye yıllardır ödenek verilmemesinin dikkat çekici olduğunu, şehrin doğu yakasına sahip çıkan kimsenin olmadığını söyledi.

Murat Şenel,”Salıpazarı barajının gövde dolgu tipinin en son İstanbul içmesuyu temin projesinde Melen Barajında yaşanan hatalı imalat sonuıcu oluşan çatlaklardan sonra silindirle sıkıştırılmış beton gövde tipinin aynı kaderi paylaşma endişesinden dolayı yeniden değerlendirildiğini, bu nedenle yapılacak proje revizyonu yüzünden yatırımın geciktiğini ifade eden Murat Şenel, yükselen maliyetler nedeniyle yatırımın geciktiği her yıl, ülke ekonomisine olumsuz yansıyacaktır” dedi.

ÇARŞAMBA KİRLİ YATIRIM BÖLGESİ

Ayrıca Bafra ovası sulamasının Çarşamba ovası sulamasının çok önünde gitmesinin de anlaşılabilir olmadığına dikkat çeken Şenel, ”Bir önceki vali zamanında 2018 yılında yapılan bir toplantıda Çarşamba ovasının batı tarafının sanayiye açılması talimatının bir sonucu olarak Çarşamba ovasına yatırım yapılmadığını da düşünmüyor değiliz.

MİLLETVEKİLLERİ OVAYA SAHİP ÇIKSIN

Bilindiği üzere Osman KAYMAK başkanlığında 2018 yılında yapılan bir toplantıda Samsun Çarşamba Havalimanından Yeşilırmak kenarına kadar olan kısmın sanayiye açılabilmesi için kurumlara talimat verildiği, ancak bu talimatın 2016 yılı sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından büyük ova ilan edilen Çarşamba ovasının sanayiye açılması girişimlerinin de 5403 sayılı Toprak Koruma Kanununa aykırılık taşıdığını da hatırlatan İnşaat Mühendisi Murat Şenel, umarım Çarşamba ovasına milletin vekilleri sahip çıkar ve gereken yatırımları bir an evvel ovamıza ve şehrimize kazandırırlar dedi.

 

 

 

DSİ Genel Müdürü Kaya Ne Demişti’

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, yaptığı açıklamada, yapılan çalışmalarla Samsun’un 19 Mayıs ve Bafra ilçeleri ile 69 adet yerleşimin 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanacağını bildirdi.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Samsun’a yaptığı yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Samsun’da son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynuyor.

2050 YILINA KADAR KARŞILACAK
Samsun 19 Mayıs Barajı İçme Suyu İsale Hattı ve Arıtma Tesisi inşaat çalışmalarının hızla devam etmekte olduğunu açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, inşaatın tamamlanması ile Samsun’un 19 Mayıs ve Bafra ilçeleri ile 69 adet yerleşimin 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanacağını söyledi.

YÜZDE 78 SEVİYESİNDE
Konvansiyonel tip arıtma tesisinde fiziki gerçekleşme yüzde 78 seviyelerine ulaşırken, isale hattında ise 40 bin metre boru imalatı, 98 adet sanat yapısı imalatının tamamlandığı ve yüzde 68 fiziksel gerçekleşmeye ulaşıldığı belirtildi. 2022 yılında tamamlanması planlanan tesis ile Samsun’un 19 Mayıs ve Bafra ilçeleri ile 69 adet civarı yerleşime 100 bin m/gün kaliteli içme suyu temin edilecek.

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin