Samsun’da DSİ tarafından 56 milyon TL’ye ihale edilerek yapımına başlanan Salıpazarı Barajı inşaatı, Büyükşehir Belediyesi’ne devredilince, maliyet 156 milyon lira olarak açıklandı.
Samsun KLas Haber olarak altı ay önce yazdığımız ‘DSİ’den Samsun’a Büyük Kazık’ haberimiz doğrulandı.
Samsun’da DSİ tarafından 56 milyon TL karşılığı ihale edilen ”Salı Pazarı Barajı” barajın tüm parasını Samsun Büyükşehir Belediyesi ödeyecek. DSİ tarafından ihale edilerek yapımına Salı Pazarı Barajı’nın başlanan yaklaşık 56 milyon tl tutarındaki maliyetini 30 yıl içersinde taksitler halinde ödeyecekken, Başkan Mustafa Demir, ani bir kararla DSİ ile protokol imzalayarak Salıpazarı Barajı’nın tüm maliyetini 156 milyon lira olarak açıklaması ve bu parayı 2 yıl içinde ödeyecek olması şaşkınlık yarattı.
MALİYETİ 3 KATINA ÇIKTI
DSİ tarafından 56 milyon TL’ye ihale edilen Salıpazarı Barajı’nın proje bedelinin, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne geçince üç kat artarak 156 milyon TL olarak açıklanması ise kafalarda soru işareti doğmasına neden oldu. . Bir DSİ Yetkilisi, ”Barajın maliyeti belirlenmiş ve ona göre ihale edildi. Elbette projede ufak tefek değişikler yaşanır maliyet artar, ancak siz çıkıyorsunuz 56 milyonluk işi 156 milyon Tl olarak açıklıyorsunuz. Üç kat fazla. Biz bu işten bir şey anlamadık” dedi
SAMSUN HALKININ VERGİLERİ İLE ÖDENECEK
Büyükşehir Belediyesi’nin mali yönden sıkıntı içersindeyken Barajın tamamlandığında yaklaşık 156 milyon TL’yi bulacak. Belediyenin bu parayı nasıl ödeyeceği ise merak konusu oldu. Samsun halkı baraj inşaatının ödeneğinin belediye tarafından karşılanmasına ise büyük tepki gösterdi..’
BAŞKAN DEMİR 156 MİLYONLUK KAZIĞI BÖYLE DUYURDU!
80 yıllık su sorununa Büyükşehirden “Barajlı Çözüm”
Samsun’un doğu ilçelerinde etkili olan sel felaketlerini azaltacak, içme suyu ve sulama suyu problemlerini ortadan kaldıracak Salıpazarı Barajı için düğmeye basıldı. 2017 yılında planlanan ancak ödenek sorunu sebebiyle inşa edilemeyen baraj maliyetinin yüzde 56’sı Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılanacak.
Verimli tarım ovalarına sahip Samsun’un Çarşamba, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerinde kuvvetli sağanak yağışların ardından yaşanan sel felaketleri, tarım alanları ve yerleşim yerlerine büyük zarar veriyor. Geçen yılın Ağustos ayında 1 kişinin hayatını kaybettiği Salıpazarı ve Terme’deki sel, ilçe merkezlerinin büyük kısmına zarar verdi. Evleri, dükkanları, kurumları su basarken, binlerce dönüm arazide ekili tarım ürünlerini telef ederek milyonlarca lira maddi zarara yol açtı.
BAŞKAN DEMİR ÇÖZDÜ
4 ilçeyi tehdit eden afet riskinin azaltılması, içme ve sulama suyu sorunlarının kökten çözecek Salıpazarı Barajı’nın en kısa sürede inşa edilmesi için devreye giren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, insanların bir daha mağduriyet yaşamaması için Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile protokol anlaşması imzalandı. Yaklaşık 159 milyon TL’lik yatırım maliyetinin içme suyuyla ilgili yüzde 56’sı Büyükşehir Belediyesi, sulama suyuna ilişkin yüzde 44’ü ise Tarım ve Orman Bakanlığı bütçelerinden karşılanacak.
80 YIL SU SORUNU YAŞANMAYACAK
Terme Çayı Değirmen Deresi üzerinde kurulacak Salıpazarı Barajı, 470 bin metreküp dolgu, 5 milyon 130 bin metreküp rezervuar hacmi ve 69 metre yüksekliğinde inşa edilecek. Depolama ve deşarj alanının yapımıyla birlikte baraj, 15 bin 400 dekar alandaki sel riskini yüzde 60 oranında azaltacak. 4 ilçenin 143 yerleşim yerine memba kalitesinde içme suyu verilerek, Çarşamba Ovası’ndaki tarım arazileri de sulanacak. Böylece Çarşamba, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık’ta toplam 250 bin nüfus, 80 yıl boyunca su sorunu yaşamayacak.
2022 YILINDA HİZMETE GİRECEK
Salıpazarı Barajı’nın sel riskini azaltması yanında bölge halkının içme ve tarımsal sulama için büyük önem taşıdığını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, şehrin gelecek projeksiyonuna katkı sağlayan yatırımın 2022 yılında hizmete gireceğini kaydetti. Başkan Demir, “Söz konusu ilçelerimizdeki vatandaşlarımız, her yağmur yağdığında ‘Acaba sel olur mu’ diye diken üstünde kalıyor. Artık hemşerilerimizi hem sel felaketi endişesinden hem de içme ve sulama suyu problemlerinden kurtulmuş olacak. Salıpazarı Barajı’nı dönemimiz içinde tamamlıyoruz. Barajın yapılmasıyla aşırı sağanak yağmur yağdığında selin debisi düşerek sel ve taşkınların yüzde 60 oranında önlenmesine katkı sağlayacak. Depolama alanı ve deşarj ile birlikte riski azaltacak. Riskin tamamen kalkması için Salıpazarı’ndaki 2 ırmakta sel kapanlarının yapılması gerekiyor. Onlar da yapıldığında sel riski büyük ölçüde ortadan kalkmış olacak. Sayın Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ile mutabakata vararak protokolü yaptık. Baraj 2 yılda bitirilecek. Yüklenici firma kurulumunu yaptı. Bu sene inşaata başlayacak. Katkılarından dolayı Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye teşekkür ediyorum“ açıklamasında bulundu.
İÇME SUYU ARITMA İHALELERİ 2021’DE
Baraj inşaatıyla birlikte ilçelerin içme suyu problemlerini ortadan kaldıracaklarını dile getiren Başkan Demir, “Ayvacık, Terme, Salıpazarı ve Çarşamba’nın bir kısmının içme suyu arıtma projesi bu sene bitiyor. 2021 yılında da ihaleye çıkacağız. Çok güzel bir arıtma tesisi kazandırıyoruz. Halkımıza artık