Samsun Klas Haber

Aman Allah’ım geliyorlar…

Aman Allah’ım geliyorlar…
05 Eylül 2019 - 20:31

Binlerce Kişi İdlib’den Türkiye Sınırına Geliyor

İdlib’i terk eden Suriyelilerin, Türkiye sınırına yakın noktadaki güvenli alanlara göçleri sürüyor.

 Suriye’deki muhalifler on binlerce kişinin Suriye ordusu’nun İdlib’e yönelik ilerlemesi üzerine Türkiye sınırına gittiğini belirtti.

Rus ve rejim uçaklarının  İdlib’i sürekli bombalaması ve rejim yanlısı güçlerin bölgeye yanaşması üzerine binlerce kişinin İdlib bölgesindeki en önemli kentlerden biri olan Maarat el Numan’ı terkettikleri  ve Türkiye’ye gitmek üzere yola çıktıklarını belirti.

Maarat el Numan muhaliflerin kontrolündeki eski bölgelerden gelenler için bir sığınak gibiydi.Bu gelişme muhaliflerin İdlib’in güneyinde yer alan Han Şeyhun’dan çekilmesinin ardından yaşandı.

Reuters’ın haberine göre Abdullah Yunus adlı bir kişi kentten çıkan araç akışının durmadığını kaydediyor. Kurtarma ekipleri son 4 günde kentten 60 bin kişinin çıktığını belirtiyor.

Salı günü Rus ve Suriye jetleri Maarat el Numan çevresineki köy ve kasabalara yönelik bormbardımanların arttırmıştı.

Muhalifler de güçlerinin Han Şeyhun’dan çekildiklerini doğruluyor.

Suriye devlet medyası da Sali günü Suriye güçlerinin Han Şeyhun çevresinde militanlarla çatıştığını belirtmişti. Han Şeyhun’un ele geçirilmesi Suriye rejimi için önemli. Bölge 2014 yılından bu yana muhaliflerin kontrolündeydi.Nisan ayından bu yana İdlib bölgesine yönelik saldırılarda 500’den fazla sivil hayatını kaybetti, 400 bin kişi de bölgeyi terketti 2018 yılında gerçekleşen saldırıların ardından Türk Kızılayı’nın da desteğiyle tekrar toparlanmaya çalışan İdlib, 1 yıl sonra yine yerle bir oldu.Esad rejimi ve Rusya tarafından geçen hafta bombalı saldırılara maruz kalan İdlibliler, kentte ateşkes ilan edilmesine rağmen evlerini terk ederek, Türkiye sınırı yakınlarında bulunan güvenli noktalara göçüyor.

HER GÜN 300 AİLE ARALARINA EKLENİYOR

Kendileri temin ettikleri çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan İdlibli ailelere, günde 200 ile 300 arası yeni aile ekleniyor.

“ARAMIZDA TÜRKİYE’YE GİDER KURTULURZ DİYENLER VAR”

Türkiye sınırının yakınlarında bulunan güvenli bölgelere çadır kuran savaş mağduru İdlibli bir kişi, Türkiye’ye geçme umudu ile göçe kalkışanların olduğunu söyledi. Tek temennilerinin yardımcı olan insanların olması olduğunu ifade eden savaş mağduru şahıs, “2-3 gün önce meydana gelen uçak bombardımanından dolayı çıktık, geldik. Kimisi arabası kimisi motosikleti ile gelirken, çoğu da yayan çıktı geldi. Bizden kimse yaralı yok ama bizimle beraber gelen tanıdıklarımızdan yaralılar var. Tek temennimiz bize yardımcı olan insanlar olmasıdır. Kimimiz Türkiye’ye gitmeyi düşünüyor, çoğumuzun içinde Türkiye’ye gider kurtuluruz diyenler ve bu hesabı yapanlar var, kapılar açılır gideriz düşüncesinde olan insanlar var.” dedi