Samsun Klas Haber

Samsun’un Utanç Rakamları

Samsun’un Utanç Rakamları
31 Temmuz 2018 - 10:03

Samsun’da pilot olarak kurulan Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) son iki yılda 607 çocukla cinsel saldırı ve istismara maruz kaldığı şüphesiyle görüşüldüğü ortaya çıktı

 

alet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında düzenlenen protokol ile pilot il seçilen Samsun’da çocukların cinsel saldırılara karşı korunmasını sağlamak amacıyla kurulan Çocuk İzlem Merkezi’nde son iki yılda toplam 607 çocukla cinsel saldırı ve istismar şüphesiyle görüşme yapıldı. Sadece bu yıl içerisinde görüşülen çocuk sayısı ise 221’e ulaştı.

1.5 YILDA 607 ÇOCUK ÇİM’E GETİRİLDİ

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokolle çocukların cinsel saldırılara karşı korunmasını sağlamak ve örselenmesini asgariye indirmek amacıyla kurulan Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) görüşülen çocuk sayısı belli oldu. Buna göre Samsun’da 2017 ve 2018 yıllarını kapsayan 1.5 yılda toplam 607 çocuk, cinsel istismar şüphesiyle dinlendi ve soruşturma başlatıldı. Bu çocukların 507’sinin kız, 102’sinin ise erkek olduğu belirtildi.

ERKEK ÇOCUKLAR DA CİNSEL SALDIRI MAĞDURU

Çocuklara yönelik cinsel istismarın önlenmesi amacıyla oluşturulan ÇİM’de bu yılın rakamları da korkutucu boyutta. 2018 yılı içerisinde 221 görüşmenin gerçekleştirildiği ÇİM’de, yapılan görüşmelerin 187’si kız, 34’ü ise erkek çocuklar ile gerçekleştirildiği belirlendi.

ÇOCUK İZLEM MERKEZİ NEDİR?

Samsun Çocuk İzlem Merkezi’nde 0-18 yaş grubunda cinsel istismara uğradığı düşünülen çocukların adli görüşmeleri, adli ve psikiyatrik muayene ve takipleri gerçekleştiriliyor. İşleyiş olarak 7/24 esası ile hizmet öngören merkezde, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve hemşireler 24 saat nöbet sistemi ile çocuk psikiyatrisi uzmanı, adli tıp uzmanı ve çocuk hekimi çalışıyor.

ÇİM, ÇOCUKLARIN KORUNMASI İÇİN KURULDU

ÇİM’inde, cinsel istismara uğradığı konusunda şüphe olduğu durumlarda, şüpheye vakıf olan ilgililerin (ana-baba, sağlık çalışanları, öğretmenler…) durumu kolluk kuvvetine iletmesi, kolluk kuvvetlerinin de mağdur olma şüphesi taşıyan çocuklara yönelik soruşturmalar yapılıyor. Mağdur çocuğun ifadesi alınırken camlı oda kullanılıyor ve tüm görüşmeler kamera ile kayıt altına alınıyor.

ADLİ GÖRÜŞME ODALARINA TALEP

Öte yandan Samsun Adliyesi’nde başta çocuklar olmak üzere kadın ve diğer dezavantajlı grupların adalete erişimlerinin güçlendirilmesi, ikinci kez örselenmemeleri için kurulan Adli Görüşme Odalarına taleplerin de her geçen gün arttığı öğrenildi. Bu kapsamda pedagog, psikolog veya sosyal çalışmacılar aracılığıyla ifadeleri alınan mağdurlar, adli görüşme odalarında ifade veriyorlar. Bu kapsamda ilgili cumhuriyet savcıları ve mahkemelerden Samsun’da şimdiye kadar 180 davayla ilgili talep alınırken, bu odalarda 124 mağdurun görüşmesi gerçekleştirildi

Kaynak: Gazete Gerçek Gülsüm ATİK