Vali Dağlı: Atıl işletmeler üretime kazandırılacak
Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesiyle atıl işletme kapasitelerinin üretime kazandırılması ve bölgesel kalkınmanın sağlanmasını hedefliyoruz. Üreticilerimizin yanındayız” dedi.
“Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” Projesi kapsamında yürütülen çalışmaların son durumunun görüşüldüğü toplantı Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı’nın başkanlığında, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ve Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
PROJE 23 EYLÜLE UZATILDI
İl genelinde Karakaya, Bafra, Sakız ırkı ile bu ırkların melezi koyun varlığının artırılması ve bu konuda faaliyet gösteren üreticilerin sürülerinin büyütülmesi amacıyla Valilik koordinasyonunda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Bankası tarafından birlikte yürütülen “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” Projesinin protokolünün ilk olarak 23 Eylül 2020 tarihinde imzalandığını hatırlatan ve proje süresinin 21 Eylül 2021 tarihinde imzalanan ikinci protokolle 21 Eylül 2022 tarihine kadar uzatıldığını ifade eden Vali Dağlı, “Projeyle ilimizdeki küçükbaş hayvancılık yapan işletmelerin ölçeklerinin büyütülmesi, küçükbaş hayvan varlığının artırılması, atıl işletme kapasitelerinin üretime kazandırılması, ilimizdeki yerel koyun ırklarının sayısının artırılarak bölgesel kalkınmanın sağlanması ve dişi hayvanların kesimini önleyerek anaç koyun varlığımızın artırılması hedefi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
YÜZDE SIFIR FAİZ İMKANI
Üreticilerin yararlanacağı krediler hakkında da bilgi veren Vali Dağlı, “Ziraat Bankası, projeden yararlanacak üreticilere uygun koşullarla 100 bin TL’ye kadar yüzde 0 faiz, 100 bin TL’yi aşan kısım için ise güncel faiz oranı yüzde 4,5 olarak kredi sağlamakta, üreticilerimiz damızlık koyun alımı amacıyla 7 yıla kadar vadeli yatırım kredisi ve yem giderlerinin karşılanması amacıyla da 18 aya kadar vadeli işletme kredisi kullanabilmektedir. Protokolün, Ziraat Bankası ile yenilenerek 100 bin TL’nin 200 bin TL’ye çıkarılması çalışması teklif edilmiştir. 2020 yılında başlatılan projenin ilk etabında iki başvuru dönemi yapılmış olup; bu başvuru dönemlerinde 89 üreticimiz projeye dahil edilmiş ve bu üreticilerimizden 32 tanesine 2 bin 451 adet koyun teslim edilmiştir. 2021 yılında protokolün uzatılmasının ardından da yine iki başvuru dönemi yapılmış olup, bu başvuru dönemlerinde 13 üreticimiz projeye dahil edilmiş ve bu üreticilerimizden iki tanesine 93 adet koyun teslim edilmiştir” diye konuştu.
102 ÜRETİCİ DAHİL EDİLDİ
Vali Dağlı, “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz tarafından üreticilerimize kontrol ve eğitim desteğinin de verildiği projeye bugün itibarıyla ilimiz genelinde 102 üreticimiz dahil edilmiş olup, bu üreticilerimizden 34’ü hayvan alımlarını tamamlamış ve krediden faydalandırılmıştır. Bugüne kadar toplam 2 bin 544 adet koyun üreticilerimize dağıtılmış olup, hayvan seçimi aşamasında olan 68 üreticimize de 5 bin 716 adet koyunun dağıtımı yapılacaktır.
2022 yılında açılan ve 1 Nisan 2022 itibarıyla sona eren başvuru döneminde müracaat eden 19 üreticimizle ilgili değerlendirme aşaması devam etmekle birlikte yeni müracaatlar da Nisan ayı içerisinde yeniden başlatılacak olup, üreticilerimiz başvurularını bireysel olarak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapacaktır” ifadelerini kullandı