Samsun Klas Haber

Ve Alımlar başladı!

Ve Alımlar başladı!
06 Ekim 2019 - 13:36

Biyokütle santrali için ürün alımları başladı

Samsun’da üretime geçecek biyokütle santrali için tonu 150-200 TL’den bitkisel atık alımı yapılıyor.

 Samsun’un Çarşamba İlçesi’ne Kurulma çalışmaları devam eden Biyokütle Santrali için  bitkisel atık alımına başlandı.

Yenilebilir ve çevreci enerji olarak bilinen biyokütle kullanarak üretim yapan Oltan Köleoğlu Enerji tarafından Samsun’un Çarşamba ilçesinde kurulmakta olan santral için ürün alımına başlandığı duyruldu.

2021’in başında üretime geçilmesinin planlandığı santralde kavak dalı ve kökleri, fındık zurufu,  kabuğu ve dalları, çeltik sapı ve kavuzu, söğüt kök ve dalları ile mısır sapları üreticilerden alınarak depolanmaya başlandı.

Oltan Köleoğlu Enerji (OKE)  tarafından hazırlanan ve yöredeki üreticilere de dağıtılan broşürlerde şu bilgi ve görüşlere yer verildi: Biyokütlenin enerji kaynağı olarak, çevre kirliliği ve sera etkisi oluşturmaması, depolanabilir olması ve her yerde yetiştirilebilmesi gibi avantajları vardır. Fotosentez yoluyla enerji kaynağı olan organik maddeler sentezleşirken tüm canlıların solunumu için gerekli olan oksijeni de atmosfere verir. Üretilen organik maddelerin yakılması sonucu ortaya çıkan karbondioksit ise, daha önce bu maddelerin oluşması sırasında atmosferden alınmış olduğundan, biyokütleden enerji elde edilmesi sırasında çevre, CO2 salımı açısından korunmuş olacaktır. Bitkiler yalnız besin kaynağı değil, aynı zamanda çevre dostu tükenmez enerji kaynaklarıdır.

Hızlı bir artış gösteren nüfus ve sanayileşme, enerji ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Enerjinin çevresel kirliliğe yol açmadan sürdürülebilir olarak sağlanabilmesi için kullanılacak kaynakların başında ise biyokütle enerjisi gelmektedir.

Biyokütle enerjisi tükenmez bir kaynak olması, her yerde elde edilebilmesi, özellikle kırsal alanlar için sosyo-ekonomik gelişmelere yardımcı olması nedeniyle uygun ve önemli bir enerji kaynağı olarak görülmektedir.

Tamamen yerli bitkisel atıkların kullanılacağı yenilenebilir temiz enerji üretimi gerçekleştirilirken, Samsun yöresinde 20 bin çiftçiye de ek gelir imkânı sağlanacaktır. Bitkisel atıklar ülke ekonomisine kazandırılacaktır.

Biyokütleden enerji eldesi için, daha çok tarım işçiliğine gerek duyulduğundan, biyoenerji konusu, özellikle kırsal kesimde iş alanları yaratma açısından ideal bir seçenektir.

Proje kapsamında 20 bin çiftçiye doğrudan ek gelir imkanı sağlanırken, bunun karşılığı her yıl yaklaşık 100 milyon TL doğrudan gelir olacaktır. 50 bayan personel istihdam edilerek seracılık üretim gerçekleştirilecektir. Sıcak su ile Çarşamba çevresinde kaliteli üretim yapmak isteyen müteşebbislere talepleri halinde seracılık yapabilmeleri için sıcak su temin edilecektir.

Enerji üretimde kullanılacak bitkisel atıklar kalitesine  ve yüzde 30’ün üzerindeki nem değerine göre tonu 150 ile 200 TL arasında fiyatlandırılarak alınıp depolanacaktır.

Oltan Köleoğlu Enerji tarafından Çorum’un Mecitözü ilçesinde kurulan biyokütle santrali 2018 yılının başında üretime geçmişti. Afyon’un Çay ilçesinde kurulmakta olan Eber Enerji Santrali de gelecek yıl üretime başlayacak

 

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin