Samsun Klas Haber

Çobancı”Ovayı Kurtarın”

Çobancı”Ovayı Kurtarın”
19 Ağustos 2020 - 15:08

ÇARŞAMBA OVASI KURTARILMAYI BEKLİYOR.

Çarşamba Ovası ormana dönüşüyor – Samsun haber

Türkiye’nin en önemli ovalarından biri olan, birçok sebze ve meyve üretiminin gerçekleştiği Samsun Çarşamba Ovası, her geçen gün dikilen kavak ve söğüt  ağaçları sonucu ormana dönüştü.

Ziraat  Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hasan Çobancı yetkililere seslenerek Çarşamba Ovası’nda arazilerin parçalanması ve  vatandaşların sınır belirlemek için diktikleri ağaçlarla  milyarlarca lira üretim kaybına neden olduklarını açıkladı.

Başkan Çobancı Çarşamba Ovası Kuzeyde Türkiye’nin tarımsal potansiyeli en yüksek ovalarından biri olduğunada dikkat çekerek,”. Bir delta ovasıdır. Bakanlar Kurulu tarafından 5403 sayılı “Toprak Koruma ve Arazi Kullanma Kanunu”nun 14. Maddesi gereğince Bakanlar Kurulu Kararı ile “Büyük Ova Koruma Alanı” olarak belirlenmiştir.

Tarımla ilgili yatırımcı kuruluşlar tarafından, Çarşamba Ovasına önemli yatırımlar yapılmaktadır. Taban suyu seviyesini düşürmek amacıyla drenaj kanalları açılmış, sulama projeleri hazırlanmıştır.

Bölgede ve Türkiye’de önemli bir sebze üretim potansiyeline sahip olan bu bereketli alüvyonal topraklar zaman içerisinde yanlış kullanımdan ötürü ormanlaşma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Çarşamba Ovasında yaklaşık 40 bin hektar alan fındıkla kaplıdır. Geriye kalan alan ise kavak, söğüt, çınar, akasya gibi ağaçlar ile kaplıdır, tarla sebze ve meyve ise ovanın % 30-35 gibi bir alanına sıkışmış durumdadır.

Arazilerin etrafı sınır ağaçları ile çevrili olan Çarşamba Ovasında işletme genişliği 15-20 dekar olup, sürekli parçalanmalar nedeniyle her tarlanın sınır sayısı artacaktır.

Ovada ağaç genişlik oranları; % 50’si 6 m. genişliğinde, % 17 si 5 m. genişliğinde ve % 10’nu da 4 m. genişliğindedir.

Tarla sınırlarına dikilen ağaçların % 82’si söğüt, % 10’nu kavak % 8’i de akasya ve benzeri ağaçlardan oluşmaktadır.

Bu ağaçlar öncelikle çit bitkisi, sonra fasulye sırığı ve yakacak amacı ile dikilmişlerdir. Çarşamba Ovasının % 20’ye yakın kısmı bu ağaçlar yüzünden ekilemez yada kullanılamaz durumdadır.

0,00-50,00 m kotları arasındaki ova genişliğinin 103 766 hektar olduğu düşünüldüğünde bu oran ovanın 1/5 ine karşılık gelmektedir. Eğer 82 bin hektarlık bir proje alanından bahsediliyorsa bunun 15-16 bin hektarı bu ağaçlar yüzünden ekilemiyor demektir.

Bu alana mısır ekildiği ve dönümde 500 kg alındığı kabul edildiğinde, 80 bin tonluk bir üretim kaybının ve 2019 yılı TMO fiyatları ile de 100 milyon liralık bir ürün kaybının söz konusu olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır.

Bunun haricinde bu ağaçların; gölgeleme etkisi, büyük paralara mal olan drenaj kanallarına zarar verme, diğer sanat yapılarına zarar verme, toprak işlemeyi engelleme, hastalık ve zararlılara konukçuluk yapma gibi tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek pek çok yönü de bulunmaktadır.

Yetkililer tarafından konunun acilen ele alınarak, çözüm yolları aranması, Çarşamba Ovasının geleceği açısından son derece önemlidir” dedi

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin