Samsun Klas Haber

FINDIKTA’FERRERO OYUNU’

FINDIKTA’FERRERO OYUNU’
04 Temmuz 2020 - 12:51

Fındıkta oyunu kim oynuyor?

Ferrero’ya göz yumuluyor iddiası!

Fındık üreticileri, İtalyan çikolata devi Ferrero’nun Oltan Gıda’yı satın almasının ardından  yavaş yavaş iç pazarı kontrol altına aldığı. Doğu Karadeniz’deki üretici ve  tüccarlardan edinilen bilgilere göre ise, özellikle geçen yıl ilginç  durumların ortaya çıktığı öğrenildi.

Doğu Karadeniz’de  sahil kesimlerinde fındık hasadının başlamasına kısa süre kala fındık üreticileri,  bu yıl açıklanacak  fiyat konusunda oldukça endişeli.  Geçen yıl sonbaharda 7 liraya kadar düşen fındık fiyatı nedeniyle birçok üretici masraflarını dahi karşılayamazken,  fiyat düşük olunca kurun artmasına rağmen ihracat geliride beklenenin altında kalması şaşkınlık yaratmıştı.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, fındığın ülke için önemini vurgulayan raporunda, 2018 yılından bugüne özellikle İtalyan tekel firma Ferrero’nun fiyat konusunda oyunlar oynandığını iddia etti .Raporda, fındık fiyatlarıyla ilgili başta TMO, Rekabet Kurumu ve TÜİK olmak üzere hükümetin bu kurumları tarafından, İtalyan firma Ferrero’ya nasıl göz yumulduğuna ve işbirlikçi hale getirildiğine yer verildi.

Adıgüzel şunları söyledi;
Fındıkta her sezonki oyun tekrar sahneye konuldu. Mart, Nisan, Mayıs aylarında 26 TL’ye kadar çıkmış olan fındık fiyatı yurt dışındaki Kartel, onun yerli işbirlikçileri ve bazı devlet kurumlarının da destek vermesi ile bugün 20 – 21 TL’lere kadar düşürülmüştür. Geçen yıl da benzer bir oyun oynanmış 20 liraya çıkan fındık fiyatı 12 liraya düşülerek, piyasa fiyatının altından bir taban fiyat açıklaması temin edilmişti. Bu sene aynı oyunu görüyoruz. Oyun, ilk başta sahte rekolte açıklamasıyla başladı. Önce dünya kabuklu yemiş konseyi INC, geçtiğimiz günlerde henüz sahada çalışma yapılmamışken 620bin ton diye bir rekolte açıkladı. Halbuki 550 bin tondan fazla rekolte beklenmemektedir. Üstelik önümüzdeki mevsim koşullarının bu rakamı daha da aşağı çekmesi ihtimaldir.

YEREL MEDYA PARAYLA SATIN ALINDI’

Samsun Klas Haber Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oktay Öztürk ise  yaptığı araştırmada  Karadeniz’de  İtalyan çikolata devi Ferrero firmasının fındık fiyatının belirlenmesinde öne çıktığını iddia etti.  Öztürk:” Yıllardır fındık üzerinde oynanan oyunun başrollerinde İtalyan Ferrero firması çıkıyor.  Yerel basında rekolte, sahte, yapay ve manüplatif  şekilde   para ve reklam karşılığı  algı operasyonları yapılıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi bu konuda uyarıyorum.   Karadenizli fındık üreticisini bir İtalyan firmasının elinde oyuncak yapmayın”dedi. Gazeteci Oktay Öztürk  önümüzdeki hafta  fındıkta oynanan oyunları aktörleri ve sonuçlarını yazacak.

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin