SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, Samsun’un içme suyundaki alüminyum miktarının halk sağlığını tehdit edecek seviyede olduğunu belirterek ilgilileri görev çağırdı
TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi’nde biraraya gelen STK temsilcileri, kentin içme suyunun halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek, biran önce önlem alınması gerektiğini söyledi.
SEYİRCİ KALMAYIN
SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, yaptığı açıklamada Samsun’un şebeke suyunun bulanık ve alüminyum düzeyinin yüksek olduğunu açıkladı. Özdağ, “Her ne kadar SASKİ yetkilileri alüminyüm miktarının normal sınırlar içerisinde olduğu açıklaması yapmış olsalar bile 200ppb’nin üzerindedir. Çünkü bu gibi durumlarda borulardaki birikimler ve fazla kullanım sebebiyle alüminyum değerleri değişik noktalarda değişik miktarlar gösterecektir. Bir an önce su hattına kaçan alüminyum engellenmelidir. Tabi ki bu durumun insan sağlığına olumsuz etkileri uzun zaman içerisinde görülecektir. Alüminyum ağır metaldir, kalıtıları insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Samsun halkının sağlığıyla oynanmasına seyirci kalınmamalı” diye konuştu.
ŞEHİR LAĞIM KOKTU
SASKİ’nin yapmış olduğu ‘İçme suyunda insan sağlığını tehdit edecek bir durum söz konusu değil’ açıklamasını işletme kusuru olarak gördüklerini ifade eden Özdağ, “Genel müdürün açıklamalarından anladığımız kadarıyla boru hatlarının içerisinde ve havuzlarda zaman içerisinde oluşan çökeltiler için temizlenme işlemi yapılmış ve arıtma tesisine, tolere edilebileceği miktarların üzerinde çamurlu birikinti gönderilmesine sebep olunmuştur. Bu açıkça işletme kusurdur. Samsun’da ilk kez mevsim değişimi yaşanmıyor ama Sayın Genel Müdür Samsun’a geldiğinden beri her mevsim değişiminde atık sular nedeniyle ya denizlerimiz, plajlarımız lağım kokuyor ya da içme sularımız bulanık akıyor, lağım kokuyor” ifadelerine yer verdi.
ALZHEİMER’E NEDEN OLUYOR
Kimya Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Osman Nuri Pilgir de, SAMÇEP tarafından Samsun’da dört farklı mahalleden alınan içme suyu numunelerinin Halk Sağlığı Laboratuvarları’na gönderildiğini, elde edilen sonuçların da Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala tarafından incelediğini söyledi. Pilgir, yapılan inceleme sonucu içme suyunda bulunan yüksek alüminyumun bazı hastalıklara neden olduğunu ifade eden Pilgir, “Bu nedenle, Samsun’da yaşayan herkesin kentin şebeke suyunun sağlıklı olarak ulaştırılabilmesi için çaba göstermesi gerekir. Bu bağlamda Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Kentlerde güvenli içme suyu sağlanması’ sürecinin benimsenmesi ve bu sürecin önemli bir adımı olan ‘Bağımsız gözetim’ ağının ivedi olarak kurulması gerekir” dedi.
Toplantıya ayrıca, Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi’nden Murat Akar, Samsun Eğitim Derneği Başkanı Emin Kırbıyık, TMOBB Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu Devrimci 78’liler Derneği Samsun Şube Başkanı Cengiz Akşan, DİSK Emekli Sen’den Arif Kutlu, Çevre Mühendisleri Odası’ndan Özge Göksu, İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Korhan Yazıcı ve ADD Samsun Şubesi’nden Nural Özcan katıldı.