Samsun Klas Haber

Liste savaşlarında Son gün…

Milletvekili aday listeleri Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) tesliminde son saatler

Liste savaşlarında Son gün…
09 Nisan 2023 - 5:56

Liste savaşları kızıştı! Son gün bugün…

Milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) tesliminde son saatlere girildi. Gözler, YSK’ya bugün saat 17.00’ye kadar teslim edilecek listelerde.

Bu seçime özgü hesaplama yöntemleri nedeniyle pazarlıklar sabahlara kadar sürdü, liste savaşları yaşandı.

Yeni seçim sisteminin hesaplama yöntemi ittifakları sıkıntıya soktu.  Milletvekili çıkarmada ittifakların toplam oyunu esas alan önceki seçim sisteminin aksine yeni sistemin ittifak içindeki partilerin seçim çevrelerinde aldıkları oy oranlarını öne çıkarmasından kaynaklandı. Kazanmak için liste ortaklıklarını zorunlu kılan sistem nedeniyle partilerde milletvekili aday pazarlıkları sabaha kadar sürdü.

SIR GİBİ SAKLANDI

Birleşip oyunu yükseltene avantaj sağlayan yeni sistemin il il dengeleri önemli hale getirmesi  üzerine üstünlüğü rakibine kaptırmak istemeyen partiler büyük bir gizlilik içinde çalışmaları sürdürsede CHP, Ak Parti , ve İYİ parti listelerinde  küçük çaplı sızmalar medyaya yansıdı.

Cumhur İttifakı’ndan Yeniden Refah ve BBP gibi seçimlere kendi listesiyle katılacağını duyuran MHP’nin son günü beklemeden listesini YSK’ya teslim etmesi Millet İttifakı’nın elini rahatlattı. Ancak, MHP’nin bu tavrıyla ilgili, “taktik mi” endişesi yine de son ana kadar sürdü. İttifak ortağı 4 partinin kendi listelerinden seçime katılacaklarını ilan eden CHP’nin, İYİ Parti ile yürüttüğü ortak liste çalışmasını son ana kadar gizli tutma çabasını bu endişeye bağlayanlar da oldu. Kulislerde, “Karşı cepheden gelebilecek bir Son Dakika sürprizine karşı bu seçeneğin koz olarak elde tutulmak istenmesi anlaşılır” denildi