İLKLERİN KENTİ İLKADIM’DAN TÜRKİYE’DE BİR İLK…
İlkadım Belediyesi tarafından, Türkiye’de ilk kez halkın hizmetine sunulan “Bitkisel Atık Yağ ve Atık Pil Kutusu” (AYPİKUT)’un açılış töreni gerçekleştirildi.
Samsun Uğur Mumcu Parkı’nda vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreni büyük ilgi gördü. Açılış merasimine AK Parti İl Başkanı Hakan Karaduman, Çorum Ortaköy Belediye Başkanı Taner İspir, AK Parti İlkadım İlçe Başkanı Hakan Ay, Çevre ve Şehircilik Samsun İl Müdür Vekili Sedat Kurnaz, İlkadım İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, Samsun İli Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk, İlkadım Muhtarlar Dernek Başkanı Murat Şahin, İlkadım Belediyesi Meclis Üyeleri, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Geri dönüşüme büyük katkı sağlayacak ve bilinç uyandıracak proje için açılış merasiminde minik öğrencilerde
-GERİ DÖNÜŞÜME AKILCI ÇÖZÜM AYPİKUT
Programın açılış konuşmasını yapan İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “Bugün burada iki tür atığın toplanmasını sağlayan bir toplama ekipmanının açılışı yapacağız. Bu atıklar bitkisel atık yağlar ve atık pillerdir. 1 litre bitkisel atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini, 1 pilin toprağa ve suya verdiği zararları bilmeyen yoktur.Şu anda Cumhur Başkanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kıymetli eşi Emine ERDOĞAN hanımefendinin himayesinde yürütülen “SIFIR ATIK PROJESİ”nindeki bitkisel atık yağ ve atık pillerin toplaması için AYPİKUT’un kullanılabilir olduğunu düşünüyoruz. Bitkisel atık yağlar, ‘Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’, atık piller ise ‘Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği’ ile düzenlenmiş kurallar ile yönetilmektedir. Bu yönetmelikler belediyelere bu tür atıkların toplanması için görev ve sorumluluklar yüklemektedir. İlkadım Belediyesi olarak biz 444 55 06 numaralı ALO ATIK HATTI’mız ile hemşerilerimizin taleplerini karşılamaya çalışmaktayız. Bu noktalarda kullanılacak özgün bir toplama ekipmanı tasarımına giriştik. Bu tasarım sürecinde bugün ilkini hizmete açacağımız AYPİKUT doğdu. AYPİKUT’un bir tarafı pil şeklinde diğer tarafı da yağ tenekesi şeklindedir. Bu şekilde bir tasarım ile hemşerilerimizin konuya dikkatini de çekmeyi amaçladık. Pil tarafına üzerindeki deliklerden atık piller atılabilmekte, yağ tarafına ise pedal ile açılan bir kapaktan atık yağ dökülebilmektedir. Bitkisel Atık yağını dökmek istemeyenler için önünde sepeti de bulunmaktadır. Cebindeki atık pillerini atacak yer arayan hemşerilerimiz olduğunu biliyorum Bitkisel atık yağların ev giderlerini, kanalizasyon borularını tıkadığını bildiği için evinde bitkisel atık yağlarını biriktiren ev hanımlarının olduğunu biliyorum. İşte biz bu yeni projemiz ile bu sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz. İlk aşamada 40 adet AYPİKUT ilçemizin çeşitli yerlerine monte edilecek ve kademeli olarak hizmete girecektir. Bu projede paydaşlarımız Muhtarlıklarımız, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz ve projenin ileri ki aşamasında ise Milli Eğitim Müdürlüğümüz olacaktır. Projenin ikinci aşamasında ise Önceki yıllarda okullarımızda yürüttüğümüz atık pil ve bitkisel atık yağ toplama kampanyalarımız okullara yerleştireceğimiz AYPİKUT’lar ile süreklilik kazanacaktır” şeklinde konuştu.
AYPİKUT COŞKUYLA AÇILDI
Yoğun bir katılımın sağlandığı açılış merasiminde ilk AYPİKUT’un açılışını hep birlikte gerçekleştiren katılımcılar AYPİKUT’a ilk atık yağları döktüler. Ardından minik öğrenciler boş pilleri AYPİKUT’a atarken yeni tasarımın kullanımı hakkında İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok tarafından bilgilendirme yapıldı.