Samsun Klas Haber

Atakum’da Dünya Çocuk Hakları Günü’ne özel program

Doğanın Çocukları Akademisi öğrencileri Dünya Çocuk Hakları Günü’nü özel bir festival programı ile karşıladı. Masallar dinleyip oyunlar oynayan çocuklar, atölye çalışmalarında hem eğlendiler hem de uzmanlardan önemli bilgiler aldılar.

Atakum’da Dünya Çocuk Hakları Günü’ne özel program
22 Kasım 2022 - 6:12

Atakum’da Dünya Çocuk Hakları Günü’ne özel program

Doğanın Çocukları Akademisi öğrencileri Dünya Çocuk Hakları Günü’nü özel bir festival programı ile karşıladı. Masallar dinleyip oyunlar oynayan çocuklar, atölye çalışmalarında hem eğlendiler hem de uzmanlardan önemli bilgiler aldılar.

Doğanın Çocukları Akademisi Derneği (DOÇAK), 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü özel bir festival programıyla kutladı. Festivalde öğrenciler onar kişilik dört grup halinde oyun, çevre, dondurma ve ahşap atölyelerinde dönüşümlü olarak eğlenceli aktiviteler gerçekleştirdiler. Programa katılan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ve Av. Gülay Deveci, DOÇAK’ı ziyaret ederek Prof. Dr. Cevat Nisbet’ten çalışmalar hakkında bilgi aldı.

DOLU DOLU PROGRAM
Masal kahramanları ve palyaço kıyafetleri giyen gönüllüler eşliğinde ahşap oyuncakları boyayan öğrenciler, yüz boyama standında yüzlerine istedikleri şekilleri çizdirdiler. Dondurma atölyesinde Bursa Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme, Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi bölümünde öğretim görevlisi Doç Dr.Ertan Güneş, öğrencilere süt ve süt ürünlerinin faydalarını anlattı. Doç. Dr. Güneş’le birlikte dondurma yapan öğrenciler merak ettikleri soruları da sordular. Çevre atölyesinde Öğretmen Ömer Faruk Sönmez’den önemli bilgiler alan minik öğrenciler oyun atölyesi’nde de Uzman Psikolog Melda Dönertaş ile JCI Samsun Genç Liderler ve Girişimciler Derneği gönüllüleri eşliğinde birbirinden eğlenceli oyunlar oynadılar. Masallar dinleyip oyunlar oynayan çocuklar dolu dolu bir gün geçirdiler.

VELİLERE YÖNELİK ATÖLYELER
Programda öğrencilerin yanı sıra velilere yönelik atölyeler de gerçekleştirildi. Samsun Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av.Tuğba Uysal, çocuk hakları konusunda Psikolojik Danışman Tahsin Yazıcı ve Rehber Öğretmen Figen Hasdemir çocuk ihmali ve istismarının yanı sıra çocukların yetiştirilmesi ile ilgili geçmişten günümüze bakış açıları hakkında açıklamalarda bulundular. Program sonunda velilere katılım belgesi takdim edildi.

DÜNYADA MİLYONLARCA ÇOCUK EĞİTİMDEN YOKSUN YAŞIYOR
Festivalin açılış konuşmasını yapan DOÇAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cevat Nisbet, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 20 Kasım 1989 tarihinde imzalandığına dikkat çekerek “Pek çok ülke bu sözleşmenin altına imza atmıştır. Ama bugün geldiğimiz noktada maalesef yaklaşık 17 buçuk milyon çocuk istemeden kendi yurdundan uzaklaştırılmıştır. Dünyada yedi milyona yakın çocuk her yıl açlıktan ölümle karşı karşıya ve milyonlarca çocuk eğitimden yoksun şartlarda yaşıyor. İnsanlık onuru ve çocuklarımızın geleceği için hep birlikte çok çalışmalıyız. Bizim çocuklara daha iyi bir dünya bırakma sorumluluğumuz var.” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARIMIZ KATILIMCI BÜTÇEDE SÖZ SAHİBİ
Çocuk hakları konusunda herkesin bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Biz Atakum’da katılımcı bütçe başlığı altında toplantılar yapıyoruz.Toplantılarda sizin gibi çocuklar isteklerini tek tek söylüyorlar. Her yerde anlatıyorum bir beyefendi çıkıyor ve ‘Hayır ben istemiyorum; çünkü çocuklar gürültü yapıyorlar’ diyor. Çocukların sitede top oynarken gürültü yapma hakları var. Bu çocuk haklarından bir tanesidir. Çocuklar spor yapacaklar, oynarken gürültü de yapacaklar. Çocuk sesinden rahatsız olmayacağız. Eğer taşkınlık oluyorsa düzgün bir şekilde anlatacağız. Eğer bunları yapabilirsek çocuklarımızla birlikte bu coğrafyada mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşarız ve çocuklarımızın geleceğini de garanti altına alırız.” ifadelerini kullandı.