Samsun Klas Haber

Başkan Demir: ”Şehitler Hepimizin Varlık Sebebidir”

Başkan Demir: ”Şehitler Hepimizin Varlık Sebebidir”
15 Aralık 2020 - 6:50

Başkan Demir: “Şehitler Hepimizin Varlık Sebebidir”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, şehit ailesine parayla mezar yeri satıldığı iddialarına son noktayı koydu. “Şehitler hepimizin varlık sebebidir” diyen Başkan Demir, “Şehidimizin abisine parayı yatırmaması gerektiği bizzat benim ve özel kalem müdürüm tarafından ifade edilmiştir.Şehit abisinin yatırdığı parayı da kendi hesabına geri yatırdık” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Ayı kapanış toplantısı bugün yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında Ömer Halisdemir Salonu’nda yapılan toplantıda 30 gündem maddesi görüşüldü. Burada bir konuşma yapan ve şehit ailesine verilen mezar yeriyle ilgili konuya değinen Başkan Mustafa Demir, “Şehidimizin anne babası ile ilgili kamuoyuna yansıyan bir durum var. Şehidimizin babası 16 Haziran 2019 tarihinde rahmetli oluyor. Şehidimizin ağabeyi tarafından müracaat yapılmış ve Asri Mezarlığa defin gerçekleşmiş. Orada da bir kayıt tutulmuş üzerine miktar yazılmamış ve defin gerçekleşmiş. Daha sonra bizim haberimiz oldu. Gaziler Dernek Başkanımız bize konuyu iletiyor ve bu tutulan makbuzu ‘şehit ailesinden ücret alınmaz’ diyerek 28.11.2019 tarihinde iptal ettirdik” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin 2001 yılında yayınlanan Mezarlıklar Yönetmenliğinde “Asker, gazi, polis ve kamu personellerinden görevi başında öldürülenlerin cenazeleri ücretsiz olarak defnedilir” ifadesine yer verildiğini hatırlatan Başkan Mustafa Demir, “Şehidimizin ağabeyi ve annesi ile bir bayram günü mezarlık ziyaretinde karşılaştık ve kendilerini belediyemize davet ederek görüştük. Orada da bana bunu izah ettiler ve şehidimizin ağabeyi annesi içinde babasının yanında bir mezar yeri talebi oldu. Biz de bunun için bir meclis kararı olması gerektiğini izah ettik ve gereken düzenlemenin yapılacağını söyledik” diye konuştu.
“Şehitler hepimizin varlık sebebidir” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir insan şehit olduğunda bütün millete mal olur. Şehidimizin anne babası da hepimizin anne babasıdır. Özellikle bir kısım yayın organlarının ve bir kısım siyasilerin şehitlerimizin üzerinden siyaset yapmalarını kınıyorum. Kendi siyasi gelecekleri için şehitlerimiz üzerinden ifadede bulunmak, büyükşehir belediyemizi hedef almak, hele hele bizim irademizin tamamen dışında olup mevcut durumdan kaynaklananbu durum düzeltilecek. Üzerimize düşeni yapmışız, şehidimizin abisine parayı yatırmaması gerektiği bizzat benim ve özel kalem müdürüm tarafından da ifade edilmiştir. Vaziyet budur. Şehitlerle ilgili alınan meclis kararları önümde. 14 Şubat 2018 tarihli meclis toplantısında bir karar alınıyor. Gazi veya eşinin vefatı halinde vefat edene ve eşine Derecik Mezarlığı’nda ücretsiz yer tahsis edilmesi olarak değiştirilmesi, yönetmeliğin ilgili maddesinde de şehit polis, asker ve kamu personelinin ücretsiz definleri kararı çıkıyor. Haziran ayındaki meclis toplantısında da bu karar altına alınıyor. Bu Derecik Mezarlığı ile ilgili alınan karar.  Kıranköy ve Asri Mezarlıkla ilgili böyle bir karar yok. Önümüzdeki meclis toplantısında meclis üyelerimizin uygun görmesi halinde Kıranköy ve Asri mezarlıklarında defni bulunan şehitlerimizin anne babaları için mezarlıkta yer var ise ücretsiz defin yapılabileceğine ilişkin teklif getirmek istiyoruz. Şehit abisinin yatırdığı parayı da kendi hesabına geri yatırdık.”