Samsun Klas Haber

DSİ’den itiraf gibi açıklama:”Çürük Taşları Sedde İnşaatında Kullandık”

DSİ’den itiraf gibi açıklama:”Çürük Taşları Sedde İnşaatında Kullandık”
29 Ocak 2019 - 21:23

DSİ’DEN   İTİRAF:”TAŞLARI SEDDEDE KULLANDIK!…

 DSİ’de Skandal İşler başlıklı haber üzerine DSİ 7. Bölge Müdürü Nazmi Koçak imzalı itiraf gibi açıklama Valilik Basın Müdürlüğü tarafından Haber Merkezine gönderildi.

Haberimizde DSİ’nin Mert Irmağı üzerinde sel taşkınlarını önlemek için yaptığı seddede , harçlı kagir duvar inşaatında vasfını yitirmiş (kof) taşların kullanıldığını iddia etmiş ve yarın yaşanacak  bir sel felaketinde sorumlusu olmaması için  Samsun Valisi Sayın Osman Kaymak’ı göreve davet etmiştik.

Samsun Valiliği  bahse konu haber hakkında DSİ Bölge Müdürlüğü’den konu ile ilgili bilgi istemiş, DSİ  Bölge Müdürü Nazmi Koçak imzalı  verilen bilgide ise uygun olan taşları kullandığını uygun vasıfta olmayan taşların ise duvar arkasında kullandığını  ifade edildi.

Taşlar Duvarda Kullanıldı.

Ancak uygunluk raporu çıkmayan taşların ne duvar, nede duvar arkasında kullanılmasının  ihale şartnemesinde  olmadığı, DSİ’nin duvar arkasında kullandık  dediği tonlarca vasıfsız taşın sedde inşaatında kullanıldığı ortaya çıktı.

Olayın vasıfsız taşların inşaatta kullanılmasına 1 yıldır izin vermeyen kontrolörün  imzasız bir şikayet mektubu ile Koçak Tarafından görevden alınmış, saha dışında bekletilen vasıfsız taşlar ise daha sonra atanan kontrol mühendisi tarafından duvar inşaatının tüm bölgesinde kullanılmasına izin verdiği ortaya çıktı.

İşte İtiraf Gibi O Açıklama

 

HALA AKILLANMADINIZ MI?
DSİ’DE SKANDAL İŞLER!..

Samsun’da DSİ tarafından yapılan Mert Irmağı taşkın koruma amaçlı yapılan islah çalışmalarında sedde inşaatında labaratuar tarafından uygunluk raporu verilmeyen tonlarca çürük taş kullanıldı.

Samsun’da sel ve taşkınları önlemek ile görevli DSİ . Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 71.Şube Müdürlüğü, Canik İlçesi’nden geçen Mert Irmağı ıslah işini 7 milyon 250 bin Tl bedelle Yüklenici firma Hasan Demir İnşaat’a verdi.

İzin Çıkmadı
Firma, canik İlçesi’ni sel ve taşkınlardan korunması amacı ile aldığı sedde inşaatı için kullanmak üzere taş temin etti. Ancak DSİ şartnamesi gereği taşlar DSİ kontrolorü tarafından incelemesi loratuvara gönderildi. Sonuçların olumlu çıkmaması üzerine taşların kullanımına izin çıkmadı.

Görevden alındı…
Sedde inşaatında çürük taş kullanılmasına izin vermeyen kontrolör, hakkında imzasız bir dilekçe ileDSİ Böle Müdürü Nazmi Koçak tarafından görevinden alındı.

Cevap Ver Nazmi Koçak
Taşların laboratuvar sonuçlarının uygun olmadığı raporuna dayanarak izin vermeyen kontrolorün hakkında imzasız mektupla soruştuma açılması bahanesiyle görevden alınan ve yerine bizzat DSİ 7.Bölge Müdürü Nazmi Koçak tarafından atanan bir mühendis tarafından kısa süre sonrasında çürük ve onaysız taşlar sedde inşaatında kullanıldı.

Hatırla SAMSUN
Samsun’un ‘un Canik İlçesi’nde 2012 yılı Temmuz ayında 13 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketiyle ilgili aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu 12 kişi hakkında açılan soruşturma sonunda savcılık takipsizlik kararı verdi. Hazırlanan bilirkişi raporunda ise DSİ yüzde 50 kusurlu bulundu.

“DSİ YÜZDE 50 KUSURLU”
İnşaat Mühendisi Doç.Dr. Serkan Nas, Harita Yüksek Mühendisi Yrd.Doç.Dr. Kemal Çelik ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Yrd.Doç.Dr. Enver Akaryalı tarafından hazırlanan raporda ayrıca Yılanlıdere üzerinde sel kapanını (vahşi çöp depolama alanında) 2012 yılında meydana gelen selde, dip ve dolu savakların tıkanma-kot farkı-boyutlandırma eksiklikleri bulunduğu belirtildi. Projelendirme ve uygulama aşamasında boyutlandırma ve malzeme seçimi yanlış-eksiklikleri görüldüğü, bu nedenle DSİ’nin yüzde 50 kusurunun bulunduğu belirtilmişti.

Vali Göreve

Samsun’da Canik İlçesi’de 2012 yılında yaşanan 13 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketi sonrasında sorumlu kurun DSİ mahkeme tarafından yüzde 50 kusurlu bulunmasına rağmen ders almayarak sel ve taşkınların önlenmesi için inşaa edilen seddde inşaatında bizzat DSİ laboratuvarı tarafından uygun olmayan taş kullanmıştır. Yarın bir sel felaketi karşısında bunun sorumlusu olmayın..

Görevden Alın
Bu duruma izin vermeyen kontrolü görevden alan ve yerine kendi talimatları greği çürük taşları sedde inşaatında kullandıran kontrol mühendisini atayan DSİ Bölge Müdürü Nazmi Koçak’ı görevden alın. Bu Samsun Klas Haber tarafından yapılan suç duyurusudur.