Samsun Klas Haber

Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti’ni ı yıl içerisinde bugüne kadar 50 bini aşkın kişi ziyaret etti.

Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti’ni ı yıl içerisinde bugüne kadar 50 bini aşkın kişi ziyaret etti.

Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti’ni ı yıl içerisinde bugüne kadar 50 bini aşkın kişi ziyaret etti.
19 Aralık 2022 - 6:24

Kızılırmak Deltası’na ziyaretçi akını

Samsun Büyükşehir Belediyesi bisiklet, elektrikli bisiklet, otobüs, golf aracı ve akülü araçlarla deltayı ziyaret edenlere hizmet sunuyor. UNESCO Doğal Miras Geçici Listesinde yer alan Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti 7/24 korunurken yıl içerisinde de ziyaretçi akınına uğradı. Deltayı yıl içerisinde bugüne kadar 50 bini aşkın kişi ziyaret etti.

Samsun’un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan, 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Türkiye’nin önemli biyolojik zenginlik alanlarından biri olarak dikkat çekiyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası her geçen gün popülaritesini artırırken buna paralel ziyaretçi sayısı da artış gösteriyor. Geçtiğimiz yıl 35 bin kişinin ziyaret ettiği delta, bu yıl 50 bin 227 kişiyi ağırladı. 56 bin hektar büyüklüğündeki delta, doğal gölleri, ilkbaharda tabanı tamamen suyla kaplanarak yaprak döken su basar ormanları, sazlıkları, gün doğumu ve gün batımındaki eşsiz manzarasıyla görenleri büyülüyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi de bisiklet, elektrikli bisiklet, otobüs, golf aracı ve akülü araçlarla deltayı ziyaret edenlere hizmet sunuyor.

EN FAZLA YOĞUNLUK HAFTASONLARI OLUYOR

Ziyaretçi merkezi, görüntü izleme merkezi, sergi salonu ve bölgeye has ürünlerin tanıtıldığı satış reyonu gibi alanlara da sahip deltaya ilgi her geçen yıl artıyor. Yazı ayrı, kışı ayrı bir güzelliğe sahip deltaya yerli ve yabancı turistler de yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle hafta sonları yoğunluk iki katına çıkıyor.

356 AYRI TÜRE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, besin maddesi ve fauna açısından zengin popülasyonuyla nesli tükenme tehlikesi altındaki 24 kuş türünden 15’ine, ülkede görülen 420 kuş türünden de 356’sına ev sahipliği yapıyor. 140 tür kuşun ürediği deltada 100 bin su kuşu barınıyor. Her yıl 7 milyondan fazla göçmen kuşun rotasında yer alması sebebiyle konaklayan leylekler de yuvalarını burada kuruyor.