Samsun Klas Haber

Süslü, “Çiftçinin Sağ cebinden çaldılar sol cebine koydular”

Süslü, “Çiftçinin Sağ cebinden çaldılar sol cebine koydular”
23 Şubat 2018 - 10:37

İYİ Parti Samsun Kurucu İl Başkanı Ömer Süslü yaptığı açıklamada, “Hükümet çiftçiye hiçbir ek kaynak sağlamamış tam aksine çiftçinin sağ cebinden çaldığını sol cebine koymuştur. Bir diğer anlatımla çiğ süt ve gübreden çalınmış mazot olarak geri verilmiştir” dedi

8 KURUŞTAN 4 KURUŞA İNDİRİLDİ

Türkiye’de çiftçinin zor günler yaşadığını belirten İYİ Parti Samsun Kurucu İl Başkanı Ömer Süslü yaptığı açıklamada, “AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Parti grubunda yapmış olduğu açıklamada çiftçinin kullanacağı mazotun yarısının 2018 yılından itibaren hükümet tarafından ödeneceğini açıkladı. Oysa hükümet çiftçiye hiçbir ek kaynak sağlamamış tam aksine çiftçinin sağ cebinden çaldığını sol cebine koymuştur. Bir diğer anlatımla çiğ süt ve gübreden çalınmış mazot olarak geri verilmiştir. 2017 yılı aralık ayında yapılan bir düzenleme ile 8 kuruş olan çiğ süt litre desteği 4 kuruşa indirilmiştir. Türkiye’de yıllık yaklaşık 19 milyon ton çiğ süt üretimi yapılmakta ve bu üretim genellikle soğuk zincirde gerçekleştirilmektedir. Yapılan bu destek düşürmesi yolu ile yaklaşık 760 Milyon TL süt üreticisi çiftçinin cebinden çalınmıştır” dedi.

GÜBRE DESTEKLERİNDEN YAKLAŞIK 300 MİLYON TL ÇALINMIŞTIR

2017 yılında bütçede 877 milyon TL gübre desteği olmasına rağmen 2018 yılında bu desteğin 553 milyon TL’ye düşürüldüğüne dikkat çeken Başkan Ömer Süslü, “Olması gereken yıllık artışta dikkate alındığında 2018 bütçesinde çiftçinin gübre desteğinden takribi 300 milyon TL çalınmıştır. Çiğ sütten yaklaşık 760 Milyon TL, gübreden 300 milyon TL çalan hükümet, ortalama 1 Milyar TL’yi 2018 bütçesine ekleyerek mazotun yarısı bizden söylemi ile Türk çiftçisini kandırmaya çalışmaktadır. FETÖ’nün kandırdıklarına Türk çiftçisi kanmayacaktır. Buğdayda verilen mazot desteğinin litre karşılığı 2.6 litredir. Oysa iyi bir buğday çiftçisinin yıllık dekar tüketimi yıllara göre değişmekle birlikte 8-10 litre arasında oluşmaktadır. Dolayısıyla ‘Yarısı bizden’ açıklaması bu yönü ile de doğru değildir” diye konuştu.

AK PARTİ DÖNEMİNDE 650.000 İNSANIMIZ ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKMIŞTIR.

Başkan Ömer Süslü açıklamasını şu sözlerle tamamladı; “AK Parti Genel Başkanı çiftçiye verilmesi planlanan 300 Baş koyun projesini açıklarken havuz medyası manşetlerini ‘Köyüne dönene 300 baş koyun’ manşetleri süslemektedir. Her şeyden önce bu bir destek değil kredidir. Diğer yandan Tarım Bakanı TİGEM kaynakları ile 500 bin baş koyunun kredilendirileceğini açıklamıştır. Basit bir matematik ile bu krediden ancak 1.666 çiftçinin faydalanabileceği ortadadır. Ortalama her il başına 20 çiftçi düşmektedir. Bu hükümet döneminde TÜİK verilerine göre yaklaşık 650.000 insanımız çiftçiliği bırakmıştır. 1,600’ünün köyüne geri dönmesi ne şehirlerin artan göç sorununu çözebilir ne de Türkiye’nin et ihtiyacına cevap verebilir. Türk çiftçisi kendisiyle dalga gecen AK Parti hükümeti ile ilk seçimde hesaplaşacaktır. Bu tür basit ve sorunun çözümüne hiçbir katkısı olmayan davranışlarda kendilerine çare olmayacaktır.”