Samsun Klas Haber

Yasadışı benzinliğe DSİ Gözmü Yumdu?

Yasadışı benzinliğe DSİ Gözmü Yumdu?
21 Haziran 2021 - 8:17

Mahkemenin yıkın dediği yasadışı ırmak yatağı içine yapılan benzinliğe Canik belediyesi yol verirken DSİ’de buna alet oldu.

 Samsn’da DSİ 7 Bölge Müdürlüğü’ne ait  ait ırmak yatağındaki taşkın bölgesini parselleyip bir işadamına satan ve üzerine kurulan akaryakıt istasyonuna ruhsat veren Canik Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi mahkemenin yıkılsın kararına uymaz iken, DSİ’de yol verdi.

 

IRMAK YATAĞINDAKİ TAŞKIN BÖLGESİNİ PARSELLEYİP SATTI

Canik Belediyesi, Hacı İsmail Köyü’nde yaptığı imar uygulaması kapsamında oluşturduğu parseli, Çevre Yolu üzerinde Mert Irmağı taşkın koruma bölgesindeki DSİ’ ye ait araziyi DSİ’nin izni olmadan taşıdı. Mükerrer parsel oluşturdu. Oluşturduğu 3 parselin ikisini belediye hizmet alanı olarak ayıran eski Belediye Başkanı  Başkan Osman Genç, parselin birinide benzinlik şartı koyarak Ankaralı bir firmaya sattı. Firmada DSİ’ye ait  ırmak yatağı içindeki taşkın koruma bölgesi içine Akaryakıt istasyonu kurdu.

YASA DIŞI RUHSAT VERDİLER
Firma,taşkın koruma alanı içersinde kurduğu akaryakıt istasyonu’na ruhsat işlemleri için DSİ’ye muracaat etti. Önce rutin işlem yapan DSİ yetkilileri Arazinin taşkın koruma alanı içersine yapıldığı, kapsamlı incelemede ise kurulan akaryakıt istasyonunun DSİ arazisi üzerine kurulu olduğu tespit etmiş  ve ruhsat için onay vermemişti.. Bu durum üzerine Canik Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi yasa dışı uygulamaya giderek  ırmak yatağı içindeyer alan  akaryakıt istasyonuna ruhsat vermişti..

.DSİ BELEDİYEYİ MAHKEMEYE VERDİ
Bu durum üzeine konu muhattabı DSİ 7. Bölge Müdürlüğü, Canik Belediyesi’ne ve Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne yazı ile durumu bildirerek uygulamanın iptali, Müdürlük, taşkın alanında kalan akaryakıt istasyonu ve etrafında bulunan tesislerin yıkımı için yazı gönderdi, ancak sonuç alamayınca konuyu yargıya taşıdı.

MAHKEME DUR DEDİ
DSİ’nin, Samsun 2. İdare Mahkemesi’nde imar uygulaması ve ruhsatın iptali için açtığı davada  Samsun 2. İdare Mahkemesi, DSİ’ye ait taşkın koruma alanınıda imar uygulaması yapılamayacağına hükmederek yürütmeyi durdurma  ve akaryakıt istasyonu hakkında yıkım kararı verdi. DSİ Yetkilileri Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Canik Belediyesi DSİ’ye ait ırmak yatağındaki araziyi satarak ve akaryakıt istasyonu için ruhsat vererek suç işlediklerini belirterek,”Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. DSİ olarak bizde bu kararın ardından akaryakıt istasyonunun yıkılması için Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Canik Belediyesine resmi yazı gönderdi.

 

CANİK YOL VERDİ 

Canik Belediyesi   mahkemenin verdiği durdurma ve yıkım kararına uymaz iken diğer yandan akaryakıt istasyonu için imar planı değişikliğine giderek ırmak yatağı kenarından 5 metre genişliğinde yol izni verdi.

DSİ SESSİZ KALDI

Samsun DSİ 7. Bölge Müdürlüğü is mahkemenin yıkım kararı vermesine rağmen  hukuki  prosürleri yerine getirmeyip akaryakıy istasyonunun yıkılması için girişimlerini sürdürmek yerine sessiz kalmayı sürdürdü.

 MÜDÜR DOKUNMAYIN MI DEDİ?

Irmak yatağı üzerinde selin engellenmesi için sedde çalışmalarını sürdüren DSİ ise  kanunsuz inşa  edilen akaryakıt istasyonu yıkımını sağlamak yerine Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçen’in  talimatı ile  sel taşkınlarından  korunmak için yapılan sedde inşatının  projesinde değişikliğe giderek, kaçak benzinliğe avantaj sağladıklarını iddia edildi.