Samsun Klas Haber

Büyük Anadolu Sağlık   ASTIM VE ALLERJİ Arasındaki farkın anlamanın 6 yolu!

Büyük Anadolu Sağlık
  ASTIM VE ALLERJİ Arasındaki farkın anlamanın 6 yolu!

Büyük Anadolu Sağlık   ASTIM VE ALLERJİ Arasındaki farkın anlamanın 6 yolu!
20 Aralık 2023 - 18:39

  ASTIM VE ALLERJİ Arasındaki farkın anlamanın 6 yolu!

Astım ve alerji solunum sistemiyle ilişkili sağlık sorunlarıdır. Ancak bu iki durum arasındaki farkı anlamak bazen kafa karıştırıcı olabilir. Astım ve alerji arasındaki farkı daha iyi anlamanın 6 yolu şunlardır;
✅Astım belirtileri genellikle epizodiktir. Çocukta genellikle haftada üç gün veya daha az semptom görülür. Bu durum genellikle astımlı büyük çocuklarda meydana gelir. Buna karşın her yaştaki çocuklarda alerjiler sürekli semptomlara dönüşebilir.
✅Astımlı çocuklarda gece uyanma veya solunum güçlüğü gibi orta ila şiddetli belirtiler gözlenebilir. Ancak alerjiler genellikle daha hafif belirtilere yol açar ve çocuğun normal aktivitelerini engellemez.
✅Hem astım hem de alerji hastalarında sürekli öksürük yaygındır ve bu durum ikisini birbirinden ayırt etmeyi zorlaştırır. Kuru ve verimsiz bir öksürük astımın tipik bir belirtisidir oysa ıslak ve yoğun öksürük, alerjinin çok daha belirleyici bir işaretidir.
✅Hırıltı astımın en yaygın belirtilerinden biridir. Ancak alerjiler de hırıltıya neden olabilir. Astım hırıltısı genellikle yüksek sesli ve rahatsız edici bir sestir ve bazen çocuk konuşmazken bile duyulabilir. Buna karşı alerji kaynaklı hırıltı genellikle daha düşük tonludur ve kendi ağır solunum sesine benzer.
✅Astım genellikle boğaza zarar verir ve boğazda ağrı ile kaşıntıya yol açar. Alerjiler ise boğazın tıkanmış gibi hissedilmesine sebep olur. Genellikle çocuğunuzdan yutkunma veya derin nefes alma talebiyle bu iki durumu ayırt edebilirsiniz. Astım ağrı ve kaşıntıya neden olabilir ancak boğulma hissi oluşturmaz.
✅Astım atakları genellikle solunum ve öksürme zorluğuyla başlar fakat ilaç tedavisi veya okula ya da işe vardığında iyileşir. Alerji atağı ise genellikle çok daha ani ve şiddetlidir; çocuğunuz bir anda normal soluyorken bir sonraki an nefes almakta zorlanabilir.
Yazının devamı için linki ziyaret edin👇
➡️https://l24.im/C67Xb
Paylaşımlar sadece bilgi amaçlıdır, tanı ve tedavi için hekiminize başvurunuz.
BAH 28 Yıldır Sağlıkta Güvenle
☎ Bilgi ve Randevu: 444 3 703