Samsun Klas Haber

Başkan Deveci: ‘City Mall’e Katkımız yok’

Başkan Deveci: ‘City Mall’e Katkımız yok’
14 Ocak 2020 - 18:29

Başkan Deveci’den çözüm çağrısı

BİR CÜMLELİK BİLE KATKIMIZ YOK!

 

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine taşınan City Mall AVM ile ilgili çözüm çağrısı yaptı. Başkan Deveci, “Bunu, çok fazla spekülasyon üretilen ama bu noktaya gelmesine bir cümlelik katkısı olmayan Atakum Belediye Başkanı sıfatımla söylüyorum. Bu konunun çözülmesini talep ediyorum” dedi

 

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi ocak ayı toplantısı Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında gerçekleşti. Komisyonlardan havale edilen 32 maddenin görüşüldüğü mecliste, önceki gün oy birliğiyle komisyonda bekletilmesine karar verilen City MallAVM’yle imzalanacak protokol de yer aldı.

 

İDARE SÜRECİ YÖNETEMEMİŞ

İlgili maddelerin komisyonda bekletilmesi yeniden görüşülürken söz alan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Atakum’da yapılan AVM, Atakum Belediyesi’nin daha önceki inşaat izniyle, yani idari izniyle başlatışmış ve inşaatı bitirilmiş bir tesis. Önceki gün açılışı yapıldı. İskân ruhsatı verilmeden neden açıldı? Kurumlar, inşaat hızına yetişemediler. Oraya verilen inşaat ruhsatı, mahkeme kararıyla iptal edildi. Kurumun inşaatı ruhsatsız hale geldi. Nedeni ise, Atakum Belediyesi yetkisiz olduğu için. Kendi yetki alanına girmeyen bir alana inşaat ruhsatı verdiği için. Oradaki yetkili Büyükşehir Belediyesi, peki bu önceden görülebilir miydi? Evet görülebilirdi ama olmuş. Bu inşaatı, hukuk dışına itmez ve yapıya kaçak inşaat statüsü kazandırmaz. Ne zamana kadar? Büyükşehir Belediyesi, orada inşaat izni vermeyinceye kadar, kaldı ki bu izin verilmiştir. Şimdi iskân ruhsatı aşamasındayız. Projesiyle, imar durumuyla ve yapılan inşaatta bir aykırılık varsa, onun giderilmesini sağlamamız gerekir. Bu komisyonun raporuna konu olan hisse devri, bir bağıştır. Biliyorsunuz, karşılıksız bağışlar, meclis kararına ihtiyaç duymaz. Kabul edilebilir. Bunu böyle kabul etmek gerekiyor. Oradaki hukuka bir aykırılık var ve biz onu gideriyoruz. Orada bir inşaat yapılmış içinde bulunduğumuz koşullarda, 150-200 milyon TL’lik bir yatırım yapılmış. İdare de orada süreci iyi yönetememiş. Hem Büyükşehir hem de Atakum Belediyesi, böyle bir sorunla karşı karşıya. Burada bir yatırım var. Türkiye’nin dört bir tarafından hem de uluslararası nitelikli büyük bir firma gelmişler orada dükkanlar kiralamışlar ve kendi geleceklerini bağlamışlar. Bugüne kadar böyle bir işletme yönetmemiş kişilerin tavrıyla bu süreci yönetme şansımız yok. Meclise teklifim şudur; bu kamuya kazandırılmış bir haktır. Karşılıksız bağıştır. Komisyon raporu ya da meclis kararına gerek yok. Diğer tarafı da hukuka, imar planına aykırılık ne varsa, Atakum Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi kafa kafaya verip çözülebilir kılalım. Çözülemez hususlar varsa da, onların da giderilmesiyle ilgili birlikte karar alalım. Orada, adı geçen şahsın çok büyük bir hissesi yok sadece müteahhit. Orada 40-45 kişi yatırım yaptı ve hepsi de Samsunlu. Bu konunun çözülmesini talep ediyorum ve bu talebi Atakum Belediye Başkanı sıfatımla gerçekleştiriyorum. Bu inşaatın bu noktaya gelmesine, adı üzerinde çok fazla spekülasyon üretilen ama cümlelik katkısı olmayan Atakum Belediye Başkanı sıfatımla söylüyorum” diye konuştu.

 

ATAKUM’UN YÜZDE 20’Sİ RUHSATSIZ

Başkan Deveci, sözlerine Atakum için önemli problemlerden birisi olan ruhsatsız yapılarla alakalı devam ederek, “Samsun Meclisi, basının ve kamuoyunun huzurunda yeri gelmişken söyleyeyim, Atakum’da yapılaşmanın yüzde 20’si ruhsatsız. Yani iskan ruhsatı yok. Bir gerçeğin altını çizmeye çalışıyorum. Peki ne yapacağız? Atakum’un yüzde 20’sini yıkacak mıyız? Bugüne kadar bir yığın imar affı yasası çıkarıldı. Size sordular mı? Bu meclisten geçti mi? Biz bu konuda bir çalışma yaptık mı? Türkiye’de ne yazık ki, içinde bulunduğumuz kentleri bugüne taşıyan çarpık yapılaşmayı bir geçsin diye böyle bir süreç yaşıyoruz. Mesela önümüzdeki süreçte ben, Büyükşehir Belediyesinin bürokrasinin önüne, Atakum’da geride bırakılan süreçte, hangi nedenlerle iskan ruhsatı verilmemiş yapılar var ve hangi eksiklikler var onları getireceğim. Bu nasıl çözülecek? Şeffaf, açık ve net bir şekilde çözeceğiz. Bir sorun var onun da çözülmesi gerekiyor. Bu da Türkiye’nin değilse de Samsun’un büyük yatırımlarından bir tanesi. Burada mimar var, denetim bürosu var ve kanunla kurulmuş denetim birimi var. Eğer burada imara aykırı bir sorun varsa, belediye var, proje sahibi mimar var ve böyle bir sonuçla karşı karşıyayız. Bunun altı çizilmeli. Bu konuda önümüzdeki sürece ilişkin, nerede imar değişikliği yapılacaksa önceden ilan edilecek” ifadelerini kullandı.

KAMU VİCDANINI YARALAMAYIZ

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Başkan Deveci’nin ardından söz alarak, “İfadeleriniz doğru. Firma yetkilisinin önerisini biz meclis gündemine aldık. Belediye yönetimi, encümen kararlarıyla dediğinizi yapabilir ama bu problemi çözecek olan ilçe belediyesi ve biziz. Ruhsata aykırı veya emsalin dışında fazla inşaat yapılmışlığı söz konusu. Yapım sırasında bunlara müdahale edilmeliydi. Ama o süreçler geçmiş. Bunlarla ilgili gerekli yazışmalar da dosyalarda mevcut. Şimdi bu safhada yapılacak olan şey neyse, komisyon bence de çok güzel bir karar almış. Olayı komisyonda bekletip bu konuyu araştıralım. Verilecek kararı da grup başkanlarımızla görüşelim. Meclisten karar almak gerekiyorsa alalım. 9 aydır kaçıncı meclisimiz, bu meclisten kamu vicdanını yaralayacak hiçbir karar çıkmadı. Çıkmayacak Allah’ın izniyle. Sayın Deveci, iyi bir hukukçudur vardığımız sonuçları onunla da değerlendirip bu işin gereği neyse Samsun’un yararına, hak ve hukuk çerçevesinde kazandıralım” dedi.