Samsun Klas Haber

Samsun’da Çanakkale ve Kut’ül Amare Sergisi

Samsun’da Çanakkale ve Kut’ül Amare Sergisi
17 Mart 2018 - 8:05

İLKADIM’DA ÇANAKKALE VE KUT’ÜL AMARE ZAFERİ SERGİSİ 

İlkadım Belediyesi tarafından Çanakkale ve Kut’ülAmare zaferlerini 103. yıl dönümünde gerçekleştirilen fotoğraf sergisi Samsunluları bir araya getiriyor.

Osmanlı  Ordusu’nun bundan 103 sene önce kazandığı son zaferi olan ve Çanakkale Zaferi’nin hemen ardından kazandığı Kutül-Amare Zaferi, İlkadım Belediyesi ve ilkadım Kent Konseyi tarafından hazırlanan “Batmayan Güneş İngilizlere Karşı Kazanılan İki Savaş Çanakkale ve Kut’ülAmare Fotoğraf Sergisi “ile Samsunlulara anlatılıyor.

Samsun Bulvar Yaşam ve Alışveriş Merkezi meydanında gerçekleşen “Batmayan Güneş İngilizlere Karşı Kazanılan İki Savaş Çanakkale ve Kut’ülAmare Fotoğraf Sergisinde” İngilizlere karşı kazanılan destansı zafer birinci ağızdan yazılan mektuplar, fotoğraf, kitap ve mini maketlerle gezenlere yaşatılıyor. Türk milletinin temellerini oluşturan savaştan eserler taşıyan Sergi açılışınaİlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Muharip Gaziler Derneği Üyeleri,  Mehmetçik Vakfı Başkanı Kurmay Albay Bülent Uzun ve STK temsilcileri de katıldı. Milli Savunma ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Kurmay Albay Dr. İbrahim Yıldırım tarımın Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı’ndan derlenen fotoğraflardan oluşan sergi vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

Mehter takımının icra ettiği eserlerle başlayan açılış merasiminde Samsunluların ilgisi dikkat çekerken Çanakkale ve Kut’ülAmare Zaferlerinin yanı sıra Samsun’dan yola çıkarak, birçok şehirdeki şehitliği ziyaret eden ve her şehitlikten alınan toprak parçalarının ve yine aynı şehirlerde gazilerden alınan bayrakları da fotoğraflayarak görsellerini oluşturan, İlkadım Kent Konseyi Bisiklet Çalışma Grubu’na ait fotoğraflar da, sergide yer aldı.

TOK “TARİHİ ZAFERİ BİZLERE 103 SENE SONRA TEKRAR HATIRLATAN GÜZEL BİR ÇALIŞMA”

Serginin açılışında ecdadın unutturulmak istenen tarihi zaferini bizlere 103 sene sonra tekrar hatırlatan güzel bir çalışma olduğunu söyleyen İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok; “ Bu tür etkinliklerle Küt’ülAmare zaferinin pek çok bilinmeyenini, yanlış bilinenleri ve ön yargıları aydınlatmak istediklerini belirten Er, “Bizler geçmişine bağlı, atalarımızın mirasına şeref duyarak sahip çıkan Türk milleti sevdalıları olarak bu anlamlı zaferi anlatacağız, duyuracağız ve çocuklarımıza öğreteceğiz. Kut’ülAmare savaşının mağlubu İngilizlerin harp tarihine geçen ‘Çanakkale’den sonra aldığımız en alçaltıcı mağlubiyet’ olarak nitelenen bu muhteşem zafer, maalesef Türk milleti ve onun yeni nesillerinden gizlenmeye çalışılmakta, unutulması, hafızalara girmemesi istenmektedir. Küt’ülAmare, başlı başına tarihsel anlamı olan muhteşem bir zaferdir. Unutulamaz, unutturulamaz, unutturmayacağız. Sergide, bölgenin haritaları, savaşa katılan Mehmet Emin Bey´in tabloları,Mustafa Kemal Atatürk ve Enver Paşa´nın fotoğrafları, gazeteler Mücahit Arap destekçilerinin izleri, telgraflar, hatıralar yer alıyor. Kut´ül-Amare zaferi her şeyiyle sergide anlatılıyor. Tüm Samsunluları sergiyi gezmeye davet ediyorum” dedi.
TOK “ TOPRAKLARIMIZDA GÖZÜ OLANLAR HER ZAMAN TARİHİN KARANLIK SAYFALARINA GÖMÜLMÜŞLERDİR.”

Kut’ülAmera kuşatması ise I.DünyaSavaşı’nın Irak cephesinde İngilizler ile Osmanlı kuvvetleri arasında gerçekleşmiş bir kuşatma muharebesidir. İngilizlerin Çanakkale’nin intikamını almak ve Irak topraklarını ele geçirerek petrol kaynaklarına el koymak ve Osmanlı devletini savaştan çekilmeye zorlamak maksadıyla başlattıkları taarruzlar her seferinde ağır zayiat ve mağlubiyet ile neticelenmiştir. 29 Nisan 1916 da Kut’ta İngiliz ordusu kuşatılmış, İngiliz General Townshend, Kut’ta yaşanan açlığın da etkisi ile diğer 5 general 481 Subay ve 13.330 Er ile teslim olmuştur. Bu muharebelerde İngiliz kuvvetleri 23.000 ölü ve yaralı, Osmanlı Kuvvetlerimiz ise 10 bin şehit ve yaralı vermiştir. Hem Çanakkale hem de Kut’ülAmare Zaferleri tam da bugün Afrin’de yaşadığımız gibi batıya karşı bir ders niteliğindedir. Böyle aziz bir milletin ferdi olmaktan gurur ve onur duyuyorum. Bu vesile ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, kanlarıyla canlarıyla bu toprakları vatan yapan ve ülkemizin milletiyle bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.” şeklinde konuştu.

BİR KEPÇE ÜZÜM HOŞAFI İLE ŞEHADETE YÜRÜDÜLER”

Sergi açılışının ardından Üzüm Hoşafı ve Asker Çorbasını vatandaşlara dağıtan Başkan Tok; “O gencecik Mehmetçiklerimiz bir kepçe üzüm hoşafı ve bir kepçe çorba ile bu vatanın her karış toprağına kanlarını akıttılar. Bunu bilerek ve hiçbir zaman aklımızdan çıkartmadan bugün bize emanet olan vatanımıza daha da aşkla bağlanmalıyız. Bugün bu güzel etkinlikte vatandaşlarımızın yoğun ilgisiyle gerçekleştirdiğimiz etkinlikte dualarımızı aziz şehitlerimize yolladık. Kahraman şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.

 

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok ve Muharip Gaziler Derneği Üyeleri,  Mehmetçik Vakfı Başkanı Kurmay Albay Bülent Uzun ve STK temsilcileri23 Mart’a kadar devam edecek sergiyi gezerek, sergi hakkında bilgi aldılar.