Samsun Klas Haber

Atakum’un yeşil bahçesi beton doldu

Atakum’un yeşil bahçesi  beton doldu
12 Eylül 2022 - 17:31

Botanik bahçe olacaktı

beton bahçesi oldu

Atakum’da yurttaşların yıllarca nefes aldığı sahildeki son yeşil bölgelerden biri olan Deniz Kafe, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından hukuksuz biçimde devam eden inşaat çalışması ile henüz sona ermeden beton yığını haline geldi.

—————————————————————-

Atakum’da yaklaşık 15 yıldan bu yana Atakum Belediyesi tarafından işletilen ancak 2019 yılından sonra Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne verilen Deniz Kafe’de inşaat çalışmaları hukuksuz olarak bir süre önce başladı. Çevresi, alana yapılacak Millet Kıraathanesi ve Kitap Kafe’yi tanıtıcı brandalarla kapatılan inşaat çalışmaları havadan görüntülendi. Alanın büyük bir kısmını kaplayan beton kütle ise dikkat çekti. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in 2021 yılında mecliste alana uygulanacak projeyi tanıtırken “Betonlaşmaya cevap botanik bahçesi içerisinde proje geliştiriyoruz” demesine rağmen yurttaşların nefes aldığı alan betona boğuldu.

HUKUK MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Samsun’da sadece Atakumluların değil, çevre ilçe ve illerden gelen yurttaşların da uğrak noktası olan; içerisinde 2 düğün salonu, restoran, çocuk parkı ve açık havada oturma alanları bulunan Deniz Kafe uygun fiyatları ile de yurttaşların bütçe dostu sosyalleşme alanıyken 2019 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Bu devrin ardından halk eylem yaparak Deniz Kafe’nin yapısının bozulmamasını istedi. Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Deniz Kafe alanıyla ilgili 2021 yılının Haziran ayında Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında yapılan imar planı görüşmelerinde bölgenin betonlaştırılacağı nedeniyle planı eleştirerek, “Burada hem taban inşaat alanı, hem toplam inşaat alanı yaklaşık 3 kat artırılıyor. Görülüyor ki burası ciddi ve eski halinden daha yoğun bir yapılaşmaya açılıyor. Burayı yeşili bol Millet Bahçesi özelliği taşıyan, içinde sosyal tesisleri olan bir yapıya dönüştürelim. Atakumlular böyle istiyorlar. Ben de Atakum’un Belediye Başkanı olarak onların sesini bu mecliste ifade etmek istiyorum. Atakumluların sesine kulak verin” diye konuştu. Sonraki günlerde de Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP’li ve İYİ Partili meclis üyeleri halen devam eden bir hukuk mücadelesine başladı.

MUSTAFA DEMİR: “BETON YIĞINI DEĞİL”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, mecliste CHP ve İYİ Parti’nin ret, MHP’nin de çekimser oyun kullanıldığı imar planını şu şekilde savundu: “Proje ahşap ağırlıklı, beton yığını değil. Çok fonksiyonel, çok hoş bir bina. Toprakla uyumu müthiş. Burada betonlaşma yok. Mimarisiyle, teknolojisiyle, fonksiyonelliğiyle 7’den 70’e, yerli yabancı herkesin uğrayacağı ve nefes alacak olduğu; betonlaşmaya cevap botanik bahçe içerisinde bir proje geliştiriyoruz.”

HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Çevresi brandalarla kapalı inşaat alanında çalışmalar hızla devam ederken bölgenin son durumu havadan görüntülendi. Henüz tamamlanmamış haliyle bile alandaki betonlaşma yoğunluğu dikkat çekti. Ahşap ağırlıklı, beton yığını olmayan ve botanik bahçe içerisinde olacağı iddia edilen yapı yerine mevcut kullanım alanının önemli bir kısmını kaplayan kütleden oluşan proje uygulamasında Atakum’un yeşil bahçesinin betonla doldurulduğu görüldü.