ÖNCE YIKACAĞIZ DEDİLER SONRA KILIF UYDURDULAR
Dere yatağı içine yapılan benzinlik için mahkeme yıkın derken, Canik Belediyesi kararı uygulamıyor. Başkan Sandıkçı önce ‘Yıkacağız’, ardından ‘Yıkmayacağız’ dedi.
Giresun’da Ve Samsun’un Terme ve Çarşamba İlçelerinde yaşanan sel felaketinin ardından yapılan tesbitler belediyelerin imar değişikliği ve yapı izinlerinden kaynaklandığı konusunda yapılan açıklamalar ardı ardına gelirken, gözler Samsun’a çevrildi.
IRMAK YATAĞI İÇİNDE BENZİNLİKE RUHSAT
Canik Beldiyesi’nin eski Başkanı Osman Genç döneminde yapılan yasa dışı imar uygulaması ile Ankara Yolu üzerinde, Mert Irmağı içinde DSİ’ye ait dere yatağı (Taşkın Koruma Alanı)içinde kalan araziyi benzinlik alanı göstererek, parselleyip sattı. Araziyi belediyeden alan vatandaşta buraya benzinlik ve tesis kurdu. DSİ’nin taşkın koruma alanı itirazına rağmen, Büyükşehir Belediyesi ruhsat verdi.
MAHKEMELK OLDULAR
DSİ 7. Bölge Müdürlüğü arazinin kendilerine ait olduğu geçde olsa uyanarak Tapu Kadastro Müdürlüğü,Canik Belediyesi’ne ve Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne yazı ile durumu bildirerek uygulamanın iptalini istedi. 7. Bölge Müdürlüğü taşkın alanında kalan tesislerin yıkımı için yazı gönderdi, ancak sonuç alamayınca konu yargıya taşındı.
İMAR UYGULAMASI VE RUHSATI İPTAL ET
DSİ 7. Bölge Müdürlüğü İmar Uygulamasının ve tapunun iptali için, ayrı ayrı davalar açtı. Samsun 2. İdare Mahkemesi imar uygulamasının iptali ve benzinliğin yıkılmasına karar verdi. İtiraz üzerine dosya AYM’ye gitti. AYM, yerel mahkemenin kararını haklı bularak kararın uygulanması yönünde kesin kararı verdi
YIKACAĞIZ, YIKMAYACAĞIZ
Samsun Klas Haber Genel Yayın Yönetmeni Oktay Oktay Öztürk aylar önce Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı’ya, mahkeme kararının uygulanıp uygulanmayacağı sordu. Her iki Başkan’da, önce ‘kararı uygulayacağız, akaryakıt istasyonunu yıkacağız” demesine rağmen, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, ” Yıkmayacağız formül arıyoruz dedi.
KILIF UYDURUYORLAR
imar uygulamasını iptal edeceğiz. Benzinliği yıkacağız diyen başkanlar mahkeme kararına rağmen bu uygulamadan vazgeçti. DSİ’nin benzinliğin içinden geçen sedde inşaatı projesini dere yatağını daraltalarak değiştirdi. 20 metre olması gereken taşkın koruma alanı, Canik Belediyesi’nin yeni bir imar uygulaması ile 5 metreye düşürüldü
SORUMLUSU SİZ OLURSUNUZ
İnsanların can ve mal güvenliği mahkeme kararına rağmen ranta kurban giderken, vatandaşlar burada yaşanacak bir sel felaketinin tüm sorumluluğunun başta Büyükşehir, Canik Belediyesi ve DSİ’ye ait olacağını söylediler. ”Vatandaşlar, belediye dere yatağını satıyor. biri gelip ırmağın içine benzinlik yapıyor. Sonra çıkıp yok efendim yüzyılın yağmuru yağmış da, dere yatağına izin verilmemeliymiş de de, masal okuyorlar. Sorumlu arıyorlarsa buna izin verenler’ dediler.
MERT IRMAĞI İÇİNDE NE ARARSAN VAR
Sedde ile çevrili Irmak yatağının içinde yapılaşmalar olduğuna da dikkat çeken vatandaşlar,”ırmağın içinde tarım, bağ bahçe yapılıyor. Ağaçlardan hiçbir yer görünmüyor. Baraka evler mi, çardaklar mı ne arasan var. Irmağın içi orman olmuş ilgilenen, sesimizi duyan yok. illa sel mi olması gerekiyor. DSİ ve Büyükşehir Belediyesi ne yapıyor”diye sitem ettiler.