İlkadım’da öğrenciler atıkları ekonomiye kazandırıyor
İlkadım Belediyesi tarafından Sıfır Atık çalışması kapsamında başlatılan eğitimler kapsamında öğrenciler 1 ayda 4 tona yakın atığı ekonomiye kazandırdı. Başkan Demirtaş, “Öğrencilerimizin hem okuma hem çevre bilincini artıracağız” dedi.
İlkadım Belediyesi’nin israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, etkin toplama sistemlerinin önemi, atıkların geri dönüştürülmesi ve atık önleme yaklaşımının benimsenmesi konularında ilçe sınırlarındaki okullarda yaptığı bilgilendirme toplantısı meyvelerini vermeye başladı. Geri dönüşümü teşvik etmek ve kolaylaştırmak için ilçenin dört bir yanında çalışmalarına devam eden İlkadım Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü’nün, değerli kaynaklardan tasarruf ederek çöp bırakmayan sorumlu ve çevreye duyarlı nesiller yetişmesi adına yürüttüğü proje kapsamında 100 okuldan pilot okul olarak seçilen Kalkancı İlköğretim Okulu’nda 13 sınıf ve 455 öğrenciyle 3 buçuk ton atık ekonomiye kazandırıldı.
BİR AYDA 10 BİN TL’LİK KAZANIM
Okulda yürütülen proje hakkında bilgi veren Kalkanca İlköğretim Müdürü Sezai Tiryaki, ”Belediyemizin ‘Sıfır Atık’ bilgilendirme toplantısı sonrası okulumuzda 2B sınıf öğretmeni ve Okul Aile Birliği sınıf annesi ile çalışmalara başladık. Öğrencilerimiz verdiğimiz renkli poşetlere evlerindeki atıkları ayrıştırıp okulumuza getiriyorlar. Yaklaşık bir ay gibi kısa sürede öğrencilerimizle birlikte 4 tondan fazla atık topladık. Bu atıkları lisanslı firmalara vererek 10 bin TL’lik kazanım elde ettik. Bu parayı okul aile birliğimizin hesabına yatırarak öğrencilerimizin ve okulumuzun eksikliklerinde kullanımı sağlıyoruz. Böylesine anlamlı bir projeye destek ve katkı veren Belediye Başkanımız Necattin Demirtaş’a ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi
.
HEDEF 26 TON ATIK
Kalkancı İlköğretim Okulu 2-B Sınıf Annesi “Sıfır Atık” sorumlusu Cennet Kaya Uslu da, “450 öğrenciyle 450 ağaç kurtarma” hedefi ile çıktıkları yolda 26 ton attık toplamak için özveri ile çalıştıklarını belirterek, “Çocuklarımıza cam, plastik, metal, kağıt, gibi geri dönüşebilen materyallerden kendilerine zarar vermemeleri için cam hariç diğer ürünleri toplamalarını istedik. Hedefimiz olan 26 ton atığa dönem sonuna kadar yapılacak çalışmamızla 2 aylık bir sürede ulaşabileceğimizi fark ettik. Bu işe velilerimizi de dahil ederek 3 haftada 2 ton atığı lisanslı firmamıza teslim ederek üçüncü sevkiyatını yapıyoruz. Bu anlamda başta bu projede bizlere destek veren Belediye Başkanımıza, öğretmenlerimize, okul müdürümüze, velilerimize ve çocuklarımıza teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.
YERİNDE AYRIŞTIRMAYI TEŞVİK EDİYORUZ
Çevreye duyarlılık adına projeyi sahiplendiklerini dile getiren Sınıf Öğretmeni Adem Ekim, ”Çocuklarımıza çevreye duyarlılık konusunu derslerimizde anlatıyoruz. Biz de bu anlattıklarımızı eyleme dönüştürdük. Bu kapsamda okullumuzdaki öğrenciler en başta da ülkemiz için önemli bir değer olan atıkları çöpe atmak yerine yerinde ayrıştırıyorlar. Havayı, suyu, toprağı koruyorlar. En büyük kazancımız bu. Çevre bilincini bu bilinçle yetişen nesiller ile toplumun tamamına yaymayı hedefliyoruz” dedi.
YAŞANABİLİR BİR İLKADIM İÇİN SIFIR ATIK
Son zamanlarda hem ülkemizi hem de dünyayı tehdit eden çevre kirliliği faktörüne karşı bu güzel coğrafyayı korumak, güzelliklerine sahip çıkmak ve çevre kirliliğine dur demenin bizlerin elinde olduğunu dile getiren İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, ”Gençlerimizde böyle örnek projelerle sıfır atık bilincini arttırmalıyız. İlkadım ilçemizde görevli okul müdürlerimiz ile bir araya gelerek ilçemizde şimdiye kadar yapılan faaliyetleri değerlendirip projemizin önemini anlattık. ‘Sıfır Atık’ Projemiz ile eğitimde fark yaratmaya devam edeceğiz. İdarecilik hayatım boyunca eğitim benim için hep ilk sırada yer aldı. Yaşanabilir bir ilkadım için ‘Sıfır Atık’ Projemiz ile okullarımızın desteğiyle Samsun’da tüm gözleri bu projeye çekmek istiyoruz. Eğitimimizi yeniden ayağa kaldırmak, canlandırmak istiyoruz. Bu kapsamda okullarımıza en başta da ülkemiz için önemli bir değer olan ilk okullarımıza dokunarak, geri dönüşebilen atık ürünleri ekonomiye kazandırma karşılığında alınan bedeli yine eğitim yuvalarında, öğrencilerin eksiklerinin tamamlanmasında kullanarak eğitimde niteliği ve niceliği arttırmayı hedefliyoruz. Şunu unutmayın ki; bu şehrin en kıymetli varlıkları geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız. Bu kıymetli varlıkları en iyi şekilde geleceğe hazırlamak bizlerin görevi” diye konuştu