Samsun Klas Haber

DEMİR GİDERAYAK SUYA İNDİRİM YAPTI

Suya indirim gündemiyle olağanüstü toplanan SASKİ Genel Kurulu’nda 2024 yılı için su fiyatlarında yüzde 15 indirim kararı oy birliği ile kabul edildi.

DEMİR GİDERAYAK SUYA İNDİRİM YAPTI
17 Ocak 2024 - 18:39

SASKİ Genel Kurulu Olağanüstü toplanmıştı! Samsun’da suya yüzde 15 indirim

Suya indirim gündemiyle olağanüstü toplanan SASKİ Genel Kurulu’nda 2024 yılı için su fiyatlarında yüzde 15 indirim kararı oy birliği ile kabul edildi.

Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanan ve her ay TÜİK tarafından ilan edilen TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranında yapılan artış gündeme geldi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in, yargı kararının kesinleşmesi nedeniyle SASKİ Genel Kurulu’nda su fiyatlarının yeniden değerlendirileceğini açıklamasının ardından SASKİ bugün olağanüstü toplandı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Olağanüstü Genel Kurulu’nda il genelinde meskenlerde kullanılan içme suyuna yüzde 15 indirim yapılması teklifi kabul edildi.

 

SASKİ Genel Kurulu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında Meclis Toplantı Salonu’nda “Su ve atıksı tarifelerinde değişiklik” maddesini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Tarife değişiklik maddesi mecliste kabul edilerek komisyona havale edildi. Plan, Bütçe, Hukuk ve Teknik İşler Komisyonu’nda görüşülen teklif, tekrar meclise gönderildi. İndirim teklifi, meclise verilen 15 dakikalık komisyon görüşmesinin ardından tekrar değerlendirildi.

“YÜZDE 15’LİK İNDİRİM İLE İÇME SUYU TARİFESİNDE 9. SIRADAN 16. SIRAYA İNDİK”

30 büyükşehir belediyesi arasında su tarifesi fiyatı olarak 16. sıraya gerilediklerine değinen Başkan Demir, “İndirim uygulamadan önce Samsun, büyükşehirler arasında en pahalı su tarifesi sıralamasında 9. sıradaydı. Yüzde 15’lik indirimle birlikte 30 büyükşehir belediyesi arasında 16. sıraya indik. İçme suyumuz Çakmak Barajı’ndan geliyor. Oradan motorlar ile arıtmaya gidiyor. Buradan da şehre pompayla geliyor. Burada da arıtıldıktan sonra evlere gönderiliyor. 1 litre su 5 kez pompadan geçiyor, terfi ediliyor. Bu da ciddi bir elektrik maliyet yükünü beraberinde getiriyor. GES projemiz bittiğinde tükettiğimiz elektriğin yüzde 65’ini üremiş olacağız. 30 MW’lık hakkımızı da gerçekleştirdiğimizde tüm elektrik giderlerimizin maliyeti sıfırlanmış olacak. Şu anda meskenlerde kullanılan içme suyuna indirimde bulunduk. Bunun yanı sıra su borcunu ödeyemeyecek durumdakilerin sularını da kesmiyoruz. Belediye olarak biz ödüyoruz. Kimse şehrimizde su parasını ödeyemediği için susuz kalmıyor” diye konuştu.Söz konusu madde, tüm meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edilerek karara bağlandı.

YÜZDE 15 İNDİRİMİN ARDINDAN SU TARİFELERİ

İndirimin ardından Samsun’da 1. grup mesken abonelerinin 1 m3 içme suyu birim fiyatı 19,32 TL’den 16,42’ye düştü.

2’nci grup mesken abonelerinin 1 m3 ime suyu birim fiyatı 16,56 TL’den 14,08 TL’ye düştü.
3’üncü grup mesken abonelerinin 1 m3 ime suyu birim fiyatı da 13,64 TL’den 11,59 TL’ye düştü.
Ayrıca 1’inci grup kırsal su birim fiyatı 4,83 TL’den 4,11 TL’ye, 2’inci grup kırsal su birim fiyatı 4,14 TL’den 3,52 TL’ye ve 3’üncü grup kırsal su birim fiyatı da 3,41 TL’den 2,90 TL’ye düşmüş oldu.
Mevcut durumda aylık TÜFE ile birlikte 12 aylık ağırlıklı ortalama su satış fiyatı 23,27 TL olarak öngörülürken, yüzde 15’lik indirimin ardından aylık TÜFE ile birlikte 12 aylık ağırlıklı ortalama su satış fiyatı 20,60 TL’ye inmiş oldu.