Samsun Klas Haber

CHP Milletvekili Adayı Opr. Dr. Murat Çan, “yabancılara konut karşılığı vatandaşlık satışını derhal durduracağız” dedi. S

Vezirköprü’de temaslarda bulunan CHP Samsun Milletvekili Adayı Opr. Dr. Murat Çan, yabancılara konut karşılığı vatandaşlık satışının derhal durdurulacağını açıkladı.

CHP Milletvekili Adayı Opr. Dr. Murat Çan, “yabancılara konut karşılığı vatandaşlık satışını derhal durduracağız” dedi. S
03 Mayıs 2023 - 18:52

CHP Samsun Milletvekili Adayı Opr. Dr. Murat Çan: Yabancılara vatandaşlık satışını derhal durduracağız

Vezirköprü’de temaslarda bulunan CHP Samsun Milletvekili Adayı Opr. Dr. Murat Çan, yabancılara konut karşılığı vatandaşlık satışının derhal durdurulacağını açıkladı.

 

Vezirköprü’de halk buluşması gerçekleştiren CHP Milletvekili Adayı Opr. Dr. Murat Çan, “yabancılara konut karşılığı vatandaşlık satışını derhal durduracağız” dedi. Samsun Mübadele ve Balkan Türkleri Derneği ile CHP Seçim Koordinasyon Merkezi’nin açılışlarını yapan Opr. Dr. Murat Çan şu açıklamayı yaptı:

 

EV FİYATLARI DOLARI 2’YE KATLADI

 

“2002’de Türkiye’de nüfusun yüzde 75’i ev sahibiyken bugün bu oran yüzde 55’e düştü. Eskiden emekli olunca bir araba bir ev alınabiliyordu. Bugün yeni neslin ev sahibi olması artık hayal. En kötüsü milyonlar ediyor. Bırakın ev sahibi olmayı insanlar kiralarını ödeyemiyor. Türkiye’de ortalama kira 7 bin lirayı aştı. Asgari ücret 8 bin 500 lira. Bu insanlar ne yiyip ne içecekler. Konut fiyatlarındaki artış doların iki katı

 

.”VATANDAŞLIK SATIŞI EN BÜYÜK SORUN

“Hükümet, 2018 yılında yaptığı değişiklikle 1 milyon dolar olan yabancıların Türk vatandaşlığı alabilmeleri için gereken asgari gayrimenkul edinme bedeli 250 bin dolara çekildi. Birdenbire Türkiye’ye ne idüğü belirsiz insanlar gelip konut alarak Türk vatandaşı yapıldılar. Ev fiyatları ve buna bağlı olarak kiralar aldı başını gitti.”

TOKİ RANT ARACI YAPILDI

“Hükümet vatandaşın konut ihtiyacını ranta çevirdi. Kentsel dönüşüm ve Büyükşehir Yasası adı altında vatandaşın toprağına el koydular. Vezirköprü’de insanları mağdur ettiler. Biz Vezirköprülü hemşerilerimizin haklarını iade edeceğiz.
“Şimdiye kadar ranta dayalı bir imar politikası uyguladılar. Buradan servet transferi yaptılar. 1984 ile 1999 yılları arasındaki 15 yılda TOKİ, 1 milyon 140 bin konut yaptı. Aynı TOKİ, son 20 yılda 506 bin 861 konut yaptı. Neden böyle oldu? Çünkü TOKİ kaynak aktarımı için başka işlerde kullanıldı.”

VATANDAŞLIK SATIŞI DERHAL DURDURULACAK

“Milletin iktidarında TOKİ, asıl işine yani vatandaşa ucuz konut yapımına odaklanacak. Halk Konut Projemizdeki evlerde oturan bir vatandaşın kirası asgari ücretin yüzde 20’si olacak. Yani kira bin 700 lirayı geçmeyecek. Hedefimiz sosyal konut sayısını 4 katına çıkarmak. Halkımızın barınma sorunu çözülmeden tek bir yabancı bile Türkiye’den konut alamayacak. Türk milleti artık kendi yurdunda garip, öz vatanında parya olmayacak.