Samsun Klas Haber

o bitkiye ağır ceza!

Samsun’un Canik İlçesi ‘nde doğadan toplanması yasaklanan  Salep ve yabani orkidelerin toplandığını haber alan jandarma , M.A. ve H.A’yı ormanlık alanda yakaladı.

o bitkiye ağır ceza!
01 Haziran 2022 - 5:06

Samsun’da Nesli tehlikede olan bitkiyi koparan 2 kişiye 109 bin 593’er lira ceza!

Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme’ye (CITES) göre, nesli tehlike altında türler listesinde bulunan ve koruma altına alınan salep bitkisini toplayan iki kişi Jandarma tarafından yakalandı.

ADATEPE MAHALLESİ’NDE İZİNSİZ SALEP TOPLARKEN YAKALANDILAR

Samsun’un Canik İlçesi ‘nde doğadan toplanması yasaklanan  Salep ve yabani orkidelerin toplandığını haber alan jandarma , M.A. ve H.A’yı ormanlık alanda yakaladı. Bu kişilerin üst ve çantalarındaki aramada, 1600 gram salep bitkisi bulundu.

 

Salepler, Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğüne teslim edildi.

Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme’ye (CITES) göre, nesli tehlike altında türler listesinde bulunan ve koruma altına alınan salep bitkisinin doğadan toplanmasına izin verilmiyor.  Salep ve yabani orkidelerin kök yumrularının sökülerek ticari amaçla toplanması, endemik olan bu bitkilerin zaman içinde yok olma tehlikesini ortaya çıkarıyor.

109 BİN 593’ER LİRA CEZA UYGULANACAK

Haklarında işlem başlatılan 2 kişiye Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP)  Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından 109 bin 500 lira para cezası uygulanacak.