Samsun Klas Haber

Tiyatrocular Sahne Almayacak’

Tiyatrocular Sahne Almayacak’
12 Temmuz 2020 - 5:02

Tiyatrocuların Çığlığını Duyun!

Samsun’da korona virüs sürecinde sahne kapattıktan sonra 1 Temmuz’da yeniden sahne açan tiyatrocular, düzenlendikleri eylemle destek çağrısı yaptı. Tiyatrocular, ihtiyaç duydukları destek ve şartlar oluşana kadar sahne açmayacaklarını açıkladı.

Korona virüs sürecinde perdeleri kapalı tutan tiyatrocular, 1 Temmuz tarihi itibariyle sahnelere sorunlarla döndü. Birçok tiyatrocu maddi zorluklar karşısında mücadele veriyor. Samsun’da tiyatrocular yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için renkli bir eyleme imza attı. Tiyatrocular, ihtiyaç duydukları destek ve şartlar oluşana kadar sahne açmayacaklarını açıkladı.

DESTEK ÇAĞRISI 

Küçükeller Çocuk Tiyatrosu Sahibi Fatoş İpekdal Özbenli, tiyatrocular adına yaptığı açıklamada, ilgili bakanlıkları tiyatrocuların yaşadığı sorunlara çözüm bulmaya davet etti. “Gönül ister ki sahnelerden selamlayalım sizleri, ancak bu ekonomik koşullarda sahnelerimizi açmamız maalesef mümkün değil! “diyen Özbenli, “Tiyatroların KDV, Gelir Vergisi, Stopaj vergi oranları yeniden düzenlenmeli, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler acilen yapılmalıdır. Elektrik, doğalgaz, su gibi giderlerimiz 2021 Ocak ayına kadar dondurulmalı, var olan borçlar taksitlendirilmeli ve sonrası için de indirim uygulanabilecek bir düzenleme yapılmalıdır. 2021 Ocak ayına kadar tiyatroların salon kiralarına ilgili bakanlıkça destekte bulunulmalıdır “dedi.

SAHNELERİ AÇMAYACAĞIZ 

Taleplerini sıralamaya devam eden Özbenli şöyle devam etti; “Tiyatrolarda çalışan personelin maaşları ile ilgili destek olunmalı ve 2021 Ocak ayına kadar olan SGK primleri geçici bir yönerge ile ilgili bakanlıkça ödenmeli, geçmiş prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır. Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları bireysel maddi desteklerle sağlanmalıdır.  Zaman kaybetmeden “Tiyatro Yasası” çıkarılmalıdır. Türkiye’de tiyatro yapan ödeneksiz özel ve bağımsız kurumlar “Kamusal Tiyatro” unvanı almalı, ticarethane kimliğinden kurtarılıp “Kamusal Hizmet Üreten Sanat Kurumu” statüsüne geçirilmelidir.  Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen “Özel Tiyatrolara Devlet Desteği” olarak tanımlanan yönetmelikteki yapılan değişiklikler tekrar gözden geçirilerek, hem Bakanlığı hem Sanat Kurumlarını rahatlatacak şekilde net bir yapıya kavuşturulmalıdır.
Ancak bunlar yapıldığında nefes alabilir, hayatta kalabilir ve üretimlerimize devam edebiliriz.Bu sorunlar çözülmediği takdirde sahnelerimiz ve salonlarımızın kapısı maalesef açılmayacaktır.”

Kaynak:Hedef Halk