Samsun Klas Haber

HASTENE YOLU SKANDALI

Samsun’da yapımı süren ‘Şehir Hastanesi Bağlantı Yolları’ inşaatından çıkan binlerce ton kaya ve toprak hafriyat müteahhit firma tarafından yasak olmasına rağmen  Mert Irmağı sel ve taşkınlardan korumak için yapılan sedde üzeri ve rekreasyon alanına döküldü. DSİ tarafından milyonlarca lira harcanarak  5 ay önce tamamlanan istinat duvarları, tonlarca hafriyatın ağırlığına dayanamayarak  yıkıldı.

HASTENE YOLU SKANDALI
07 Aralık 2023 - 9:41

HASTANE YOLUNDA NELER OLUYOR…

Devleti milyarlarca lira zarara kim uğrattı…

Müteaahit firma,Şehir Hastanesi Ulaşım Yolu İnşaatından çıkan tonlarca hafriyatı yasak olan Mert Irmağı seddesine döktü. Sedde patladı.  Devlet milyonlarca lira zarar uğratıldı.

Samsun’da yapımı süren ‘Şehir Hastanesi Bağlantı Yolları’ inşaatından çıkan binlerce ton kaya ve toprak hafriyat müteahhit firma tarafından yasak olmasına rağmen  Mert Irmağı sel ve taşkınlardan korumak için yapılan sedde üzeri ve rekreasyon alanına döküldü. DSİ tarafından milyonlarca lira harcanarak  5 ay önce tamamlanan istinat duvarları, tonlarca hafriyatın ağırlığına dayanamayarak  yıkıldı.

MÜTEAHHİTE KIYAK

Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehir Hastanesi yolu İnşaatını yapamayınca Bakan Mehmet Muş’un girişimleri ile yolun yapımını Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı üstlenerek Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından  yapılan ihaleyi 1.024.999.521,00 TL teklif ile EZEKAR YAPI İNŞAAT + BEKİROĞLU İNŞAAT firması yüklendi. Yol açma çalışmalarına başlayan firma , yol İnşaatından çıkan molozlar, hafriyat alanına dökülmesi  gerekirken DSİ tarafından Mert Irmağı kenarında sel ve taşkınlardan korunmak için yapılan  istinat duvarı arkasındaki rekreasyon alanına döküldü.

MİLYONLARCA LİRA ZARAR VAR

Şehri sel ve taşkınlardan korumak için aylar önce DSİ 7. Bölge Müdürlüğü tarafından  (Mert Irmağı 2 Kısım islah Projesi) kapsamında  inşa edilen istinat duvarları arkasında kalan 70 metrelik rekreasyon alanına , herhangi bir yapı veya  ve hafriyatın dökülmesi yasak  Ancak  Şehir Hastanesi Ulaşım Yolu İnşaatının  yapımını üstlenen firmaya  yasak olmasına rağmen DSİ 7. Bölge Müdürü’ … tarafından plansız ve projesiz döküme şifayi olarak izin verdi. Firma bu fırsatı değerlendirerek  yüzlerce kamyon  kaya ve toprağı sedde arakasında bulunan rekreasyon alanına döktü. T onlarca ağırlığa dayanamayan sedde,  bir çok yerinden patladı ve işlevsiz hale geldi. Devletin  milyonlarca lirası ise heba oldu.

 

HANGİ KURUM MÜDÜRÜ İZİN VERDİ

Karayolları7. Bölge Müdürü Rıfat Silov

Karayolları 7. Bölge Müdürü Rıfat Silov, hastane ulaşım yolu yol inşaatının aciliyet nedeniyle  mecbur kaldıkları için, hafriyatı Mert Irmağı kenarında bulunan DSİ’ye ait rekreasyon alanına DSİ Müdürü Köksal Buğra Çelik’in  müsadeleriyle  firma tarafından  döküldüğünü belirterek:”  Aşırı döküm nedeniyle İstinat duvarlarının ağırlığa dayanamayarak patladığını söyledi.

 

DSİ 7. Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik

DUVARLARI YENİDEN YAPIP,

HARFRİYATI BAŞKA YERE TAŞIYACAĞIZ

Müdür Silov, Şehir Hastanesi’nin Mart ayı içerisinde açılması planlandığından ulaşım yolunu acil bitirmemiz gerekiyordu. en uygun yer olarak bu alanı bulduk. Hafriyat dökümünden etkilenerek yıkılan istinat duvarlarını,  firmaya yeniden yaptıracağız..  Bu alana dökülen tüm hafriyatı  ise müteahhit firmaya bu alandan kaldırtarak  başka bir alana dökeceğiz” dedi.

LİYAKAT ÖNEMLİ

MÜDÜR DAHA YERİNİ BİLMİYOR.

Gazeteci Oktay Öztürk’ün telefonla ulaştığı DSİ Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik ise yaptığı açıklamada, bu alanın DSİ’ye ait olmadığını harfiyatı sedde arkasına Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün izni  ile müteahhit  firma tarafından döküldüğünü söyledi.

Bu açıklamanı ardından Gazeteci Öztürk, DSİ Kamulaştırma Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgide Sedde ve seddeye 70 metre’ye kadar olan alanın DSİ’ye ait selden koruma rekraasyon alanı olduğunu ve rekreasyon alanı içerisinde herhangi bir yapı  ve hafriyatın dökülmesinin yasak olduğunu söylediler.

FİRMAYA NE ÖDEDİNİZ

Bu arada Gazeteci Oktay Öztürk Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından  yapılan ve 1.024.999.521,00 TL ye mal olacak ihale şartnamesinde   ulaşım yolu inşaatından çıkacak olan hafriyatın yüklenici firma tarafından kaç kilometre mesafeye  ne kadar TL, bedelle taşınacağı ve müteahhit firmaya bu taşımadan firmaya kaç TL istihkak ödemesi yaptığını araştıracak.