Samsun Klas Haber

İŞARET DİLİYLE ŞARKILARA VİDEO ÇEKENLER İŞİTME ENGELLİLERİNİ BIKTIRDI!

İŞARET DİLİYLE ŞARKILARA VİDEO ÇEKENLER İŞİTME ENGELLİLERİNİ BIKTIRDI!
05 Şubat 2018 - 15:31

 

Son zamanların meşhur instagram paylaşımlarından olan şarkılara işaret diliyle video çekmek,işitme engellilerini bıktırdı. Sosyal medyada işitme engelliler için videolardaki işaret dilinin yanlış kullanıldığını gören işitme engelli bir genç, bu durumun yanlış olduğunu belirten bir yazı yazdı.

KÜLTÜRÜMÜZÜ TANIMIYORLAR

Sosyal medyada son zamanlarda popüler olmaya başlayan, işitme engelliler için işaret dili uygulamalarında kullanılan dilin yanlış olduğuna dikkat çeken işitme engelli bir vatandaş sosyal medyada sesini duyurmaya çalıştı. Bu uygulamaları öncelerde yapanların onu ve diğer “sağır” arkadaşlarını anlamak için yaptıklarını fakat, daha sonradan bu uygulamaları yapanların hiç işitme engellilerle görüşmediğini ve kültürlerini tanımadıklarını söyledi. TÜRK İŞARET DİLİ ONLARIN SANDIĞI GİBİ DEĞİL !

Türk İşaret Dili’nin kendine özgü gramer yapısı olduğunu belirten genç,” Türkçe’den kelime çevirisi yapıyorlardı ama Türk İşaret Dili onların sandığı gibi değildi. Kendine özel gramer yapısı vardı. TDK sözlük çıkarmıştı bu doğru dil diyorlardı ama bizim yüzyıllarca konuştuğumuz Osmanlı devletinden bugüne gelen dilimiz çöp mu olacaktı? Kendi dilimizi unutacak miyiz? Bazı insanlar çıktı sizin dil eski bu yeni dil artık bu olacak dediler. Sebebini hiç anlamadik. Çocukluktan beri konuştuğum dili nasıl bırakabilirim? İstanbul, Ankara dilleri farklı dediler eşit olması lazımdı ama siz farklı sanıyorsunuz biz aynı olduğunu düşünüyoruz. İşaret çok küçük farklı olursa bu çok mu fark demekti? Sizin konuştuğunuz Türkçe İzmir’den Trabzon’a ve ya Edirne’ye göre hiç değişmiyor mu? İzmir’li darı dediği için siz mısır olduğunu anlamıyor musunuz? Bunun gibi düşünün.” dedi.

ŞARKI ÇEVİRİLERİNDEN BÜTÜN SAĞIRLAR BIKTIK !

İşaret dilinin şarkılarda kullanılmasından bütün işitme engelliler olarak bıktıklarını dile getiren genç, yazısının devamında “Artık bizi kullanıyorsunuz gibi düşünüyoruz. Herkes şarkı çevirisi yapıyor ama bizim için bir şey yapmıyor. Lütfen artık anlayın. Yaptığınız çeviriler %99 yanlış çünkü gramer farkı var. İngilizce bir şarkıyı Türkçeye hemen çevirince sizce uygun oluyor mu? Lütfen rica ediyorum arkadaşlarım belki bana kizacaksiniz ama biz kendi dilimizi çok seviyoruz onu gerçeği gibi öğrenin Türkçe ile karıştırmayın çünkü farkı var. Osmanlı devletinden bugüne geliyor bu dil bu yüzden lütfen şarkı çevirisi yapmayı bırakın ve bizim iletişim, eğitim, sağlık gibi konularda problemlerimizi çözmek için bizimle beraber yürüyün. Instagram’da şarkı videosu paylaşarak bize destek olmuş olmuyorsunuz sadece kendi reklamınızı yapmış oluyorsunuz. Sizi 100.000 kişi izliyor ama bizim problemlemimizi 1000 kişi biliyor sadece işaret dili sadece 3 ay kursa giderek öğrenilmez. 3ay kurs aldıktan sonra sadece temel girmiş olursunuz ama %100 öğrenmek için 2 yıl gerekli bu yüzden bir sağır arkadaşınız olsun onu izleyin konuşun sohbet edin onu anlayın. Böyle olursa bize daha çok yardım etmiş olursunuz.” dedi

YARDIM ETMEK İSTERSENİZ ATAKUM İŞİTME ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ VAR…

Sosyal medyada şarkı paylaşmanın işitme engellilere hiçbir faydasının olmadığını belirten işitme engelli genç, “Mesela Samsun’da Atakumduyuyor başka adı Atakum İşitme Engelliler Spor Kulübü var siz bizim için bir şey yapmak isterseniz gelin dernekte gönüllü olun beraber proje yapalım. Çalışalım ve beraber buyuyelim ama lütfen sadece sarki çevirisi yapıp bize destek olduğunuzu düşünmeyin çünkü bize açık söyleyeceğim bir faydası yok. Dış yaşamda bir çok problem var onları beraber çözelim. Şimdi merak ediyorum. Kaç kişi beni anladı ve hak verdi? Sesimizi duyun. Bu duruma dur deyin ve bize destek olmak istiyorsanız bizimle yanyana olun. Engelleri beraber aşalım..” dedi