Samsun Klas Haber

KESK’DE ORTALIK KARMAKARIŞIK!

KESK’in Samsun Şubeler Platformu son aylarda iki sendika başkanı ve eski bir yönetim kurulu üyesi arasında yaşanan diyaloglardan kaynaklı adeta kaynıyor.

KESK’DE ORTALIK KARMAKARIŞIK!
05 Aralık 2023 - 7:33

Türkiye sol-siyasal hayatının sendikal alandaki en köklü konfederasyonlarından olan KESK’in Samsun Şubeler Platformu son aylarda iki sendika başkanı ve eski bir yönetim kurulu üyesi arasında yaşanan diyaloglardan kaynaklı adeta kaynıyor.

Türkiye’nin köklü sendikalarından Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) Samsun Şubesi son aylarda skandal bir olayla anılıyor. KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası’nın (BES) iki dönemdir başkanlığını yürüten Samsun Adliyesi’nde görevli Yılmaz Tuluk ile eski bir yönetim kurulu üyesinin mahkemelik olması sendikada tartışma yaratırken, Başkan Tuluk’un şikayeti sonrası ceza alan üyenin önümüzdeki aylarda cezaevine gireceği öğrenildi. Olay, “Bu nasıl sendika başkanı?” dedirtti.

TULUK DAVACI OLDU, ESKİ SENDİKA ÜYESİ CEZAEVİNE GİRECEK
Eski yönetim kurulu üyesinin BES Samsun Şube Başkanı Yılmaz Tuluk ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Samsun eski Şube Başkanı Aysel Ocak ile mahkemelik olduğu, SES Başkanı ile olan dosyanın henüz savcılık aşamasında olduğu, BES Şube Başkanı Yılmaz Tuluk ile olan dosyanın ise karara bağlandığı ve eski yönetim kurulu üyesinin bu dosyadan kaynaklı ceza aldığı, ceza nedeniyle de eski bir HAGB’nin bozulduğu ve en az 10 gün süreyle Samsun Kapalı T Tipi Cezaevine gireceği öğrenildi.

DİLEKÇEYE SÖYLENMEYEN İFADELERİ DE YAZMIŞ
Eski yönetim kurulu üyesi olan M.Ö.’nün KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikasından geçtiğimiz yıl kendi isteğiyle istifa ettiği belirtilirken, mevcut başkan Yılmaz Tuluk ile aynı kurumda çalıştığı, kurum dışında bir tartışmadan kaynaklı mahkemelik oldukları ortaya çıktı. Davalık olan tartışmada mevcut başkan Tuluk’un savcılığa verdiği dilekçede, yaşanan tartışmanın haricinde yalan beyanlar bulunduğu, tartışma esnasında söylenmeyen ifadelerin de dilekçeye eklendiği iddia edilirken, M.Ö’nün ceza almasında tartışmada söylediği sözlerin bir kısmını kabul etmesinin etkili olduğu öğrenildi.

BAŞKAN TULUK İCRAYA VERDİ, ESKİ ÜYENİN MAAŞINA EL KONULACAK 
Cezanın kesinleşmesinin ardından daha önce işlemiş olduğu bir suç için HAGB alan M.Ö’ün hükmünün Aralık ayı içerisinde açıklanacağı ve cezaevine gireceği belirtildi. Ayrıca, mevcut Başkan Tuluk’un, basit usul yargılama devam ederken avukat ile kendisini temsil ettirmesinden kaynaklı avukat tuttuğu ve kararın kesinleşmesinin ertesi gününde eski üyesinin maaşına haciz koydurmak için icraya başvurduğu da ortaya çıktı.

ÜYELER ARASINDA RAHATSIZLIK YARATTI
Yaşananların ortaya çıkması sonrasında hem sendika çevresinde hem de çalıştıkları kurumda olayı duyanlar, “Bu nasıl sendika başkanı, bunca yıl KESK için emek veren, yönetim kurulu üyeliği yapan eski bir üyesine karşı böyle tavır alan bir başkan, içi rahat bir şekilde o koltuğa nasıl oturabilir?” derken, konunun KESK Genel Merkezi’ne taşınacağı, ayrıca üyeler arasında da bu durumun rahatsızlık yarattığı ve istifaların yaşanabileceği öğrenildi.

KADIN BAŞKAN HAKKINDA SÖYLEDİKLERİ YENİDEN GÜNDEMDE
Ayrıca, eski üyesi ile mahkemelik olan Tuluk’un, mahkemeye konu olan tartışmanın temelinde SES eski Şube Başkanı Aysel Ocak ile ilgili söylemiş olduğu gayri ahlaki cümlelerin olduğu öğrenilirken, Ocak’ın ve KESK’in Tuluk hakkında herhangi bir girişimde bulunmaması dikkat çekti. Kadına yönelik şiddet ve hakaret konusunda hassas olan KESK çevresinin, hala görevde olan, etkinliklerde boy gösteren ve bir başka sendikanın kadın başkanı hakkında ahlaka aykırı cümleler kuran BES Şube Başkanı Yılmaz Tuluk hakkında herhangi bir soruşturma başlatmaması da sendikalar içerisinde var olan grupçu anlayışın KESK gibi “demokratik” olduğunu iddia eden bir yapıda dahi hakim olduğunu gözler önüne serdi.

KESK GENEL MERKEZİNE RAPOR SUNMAK İÇİN HAZIRLANIYORLAR
KESK’in eski üyelerinin de aralarında bulunduğu birçok üyenin ise yaşanan durumlarla ilgili gerekli bilgi ve belgeleri topladığı, KESK Genel Merkezi başta olmak üzere bir çok kuruma olayın detaylı bir şekilde rapor haline getirilip iletileceği öğrenilirken, yaşanan olayların sendika içerisinde büyük rahatsızlık yarattığı ve Başkan Tuluk’un Genel Merkez tarafından görevden alınabileceği ile ilgili bilgilerin yer aldığı aktarıldı.

Haber: etikhaber/ Sezer SEZER