İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “”Karadeniz’in başı gemilerden atılan atıklarla dertte. Karadeniz’de katı atıkların yaklaşık yüzde 50’lik bölümü yabancı gemilerden atılmaktadır” dedi.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, su ürünleri miktarının her geçen gün daha da azaldığını kaydederek, konunun araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için meclise araştırma önergesi verdiğini söyledi.
Avlanan su ürünlerindeki azalmanın her geçen gün arttığını ve bu durumun geçimini bu sektörden sağlayan balıkçıları da zor durumda bıraktığını kaydeden Yaşar, “Türkiye, su ürünleri konusunda oldukça zengin bir ülke. Ancak her geçen zamanda bu durum gereği gibi değerlendirilemediği, olumsuz etkenlere gerekli önlemler alınamadığı için tersine dönüyor” dedi.
KARADENİZ‘İN BAŞI DERTTE
Türkiye’de balıkçılığının yaklaşık yüzde 70’lik bölümünün Karadeniz’den sağlandığına dikkat öçeken Yaşar, “Karadeniz’in başı gemilerden atılan atıklarla dertte. Gemilerden atılan katı atıkların yaklaşık yüzde 50’lik bölümü yabancı gemilerden atılmaktadır. Bu denizimizin başta çöp olmak üzere kıyı kökenli kirlenme sorunları halen tam olarak çözülememiştir. Ayrıca bu denizimizin, değişik nehirlerden gelen kirleticiler konusunda da ayrıntılı çalışmaya ihtiyacı bulunmaktadır” diye konuştu.
ÇÖZÜM BULUNMALI
Yaşar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Denizlerimizi kirleten en önemli unsurların başında, sanayi tesislerinden çıkan ve arıtılmadan denize boşaltılan atıllar gelmektedir. Bunların yanında tarımsal alanlarda erozyon sonucu akarsularla denize karışan toprak ve diğer kirleticiler denizlere sadece toprak değil, tarımsal faaliyetler sonucu akarsulara karışan çeşitli pestisit ve gübre gibi kimyasal atıklar da taşınmaktadır. Gemiler ve diğer deniz araçlarından akan petrol ve yağ atıkları, pis sular ve çöp gibi atıklar da denizlerimizi kirletmektedir. Bu nedenle, denizlerimizdeki aşırı avlanma, deniz kirliliği ve yeni istilacı balık türleri ile balık rezervlerindeki azalmaya yönelik sorunlarının araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105. maddesi uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması yerinde olacaktır.”