Samsun Klas Haber

Engelliler için proje

Engelliler için proje
01 Kasım 2019 - 12:38

Engelli çocuklarda ‘Sıfır Çürük’ için kolları sıvadılar

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, engelli öğrencilerin diş sağlığı için örnek bir projeye imza attı. Proje kapsamında 200

öğrencinin diş taraması  yapıldı

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından özel eğitim kurumlarında öğrenim gören engelli çocuklar için ‘Sıfır Çürük Projesi’ başlatıldı. Proje kapsamında ilk muayeneler Samsun Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Uzm. Dt. Ali Çağhan Ovalı, Başhekim Yardımcısı Dt. Kevser Kılınç, Dt. Fadime Gül ve Dr. Canan Yerlikaya tarafından İlkadım Özel Eğitim Uygulama Okulunda gerçekleştirildi. İlk etapta Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 42 özel eğitim okulunda yaklaşık bin 200 öğrencinin muayenesini yapıldı. 72 özel rehabilitasyon merkezinde bulunan 7 bin engelli hastaların da taramaları Samsun Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde oluşturulan bir ekip tarafından gerçekleştirildi.

Proje hakkında bilgi veren Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, “Özel bakım ihtiyacı olan bireyler, özellikle son aşamada ağrı ile belirti gösteren diş rahatsızlıkları açısından risk altındadır. Bu hastalıkların başlangıcının tespit edilememesi durumunda, bazı sistemsel hastalıklar üzerinde direkt veya kötüleştirici etkisi olduğundan, bu bireylerin ağız ve diş sağlığının korunması daha büyük önem taşımaktadır. Sıfır Çürük Projemizle evde sağlık hizmeti alan veya özel eğitim merkezlerinde eğitim alan engelli çocuklarımızın ağız ve diş sağlığı taramalarını yaparak, olası diş sağlığı problemlerini önceden tespit etmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

ÇOCUKLARIMIZIN YANINDAYIZ

Engelli çocukların yanlarında olduklarını sözlerine ekleyen Oruç, “Bu çocuklarımıza birde hastane, randevu, kalabalık ortamlarda bulunma kaynaklı kaygı yaşatmak istemediğimizden, eğitim aldıkları ortamlarında ya da evlerinde muayenelerini yapmayı, onlara bu anlamda yardımcı olmayı, tedavi gerekliliği olan hastalarımızın tedavilerini de onlara özel açtığımız polikliniğimiz ve ameliyathanemizde en kısa sürede tamamlamak istedik. Bu amaçla 2018 yılında Türkiye’nin ilk ve tek şehit-gazi yakınları ve engelliler polikliniğini hizmete sunmuştuk. Engelli hastalarımızın genel anestezi altında ameliyathane şartlarında tedavilerinin yapıldığı bir bölümümüz de zaten hali hazırda Ağız ve Diş Sağlığı Hastanemizde hizmet vermekteydi. Bu hastalarımızın daha hızlı hizmet alması için bu yıl içinde bir ameliyathane salonumuzu daha hizmet açtık” diye konuştu