Samsun Klas Haber

Karaaslan’Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin korunması ve yaşatılması, yerelin evrensel bir değere dönüşmesi hususunda her birimiz özenle çalışmaya devam etmekteyiz’.

Karaaslan’Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin korunması ve yaşatılması, yerelin evrensel bir değere dönüşmesi hususunda her birimiz özenle çalışmaya devam etmekteyiz’.
02 Şubat 2019 - 9:35

KARAASLAN EN ÇEVRECİ VEKİL…

KARAASLAN: SULAK ALANLARIMIZI KORUMAK DOĞAL ZENGİNLİĞİMİZE SAHİP ÇIKMAKTIR

 

AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, “2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Karaaslan mesajında şu ifadelere yer verdi,

“Biyolojik çeşitlilik açısından Dünya’nın en zengin yaşam alanlarını oluşturan sulak alanlar tatlı su temininden yaban hayatı habitatına, peyzaj estetiğinden turizme çok geniş bir yelpazede hizmet alanı sunmaktadır. Doğa ve çeşitli canlı türleri için yeryüzünün en üretken ekosistemleri olan sulak alanların, iklim değişikliği ve doğal afetlerin kontrolü noktasında da önemli işlevi bulunmaktadır. Bu nedenle sulak alanlarımızı korumak doğal zenginliğimize sahip çıkmaktır.

Ülkemiz; 37 ilimizde bulunan 14 adet Ramsar alan, 48 ulusal ve 9 mahalli öneme sahip sulak alan ile toplamda 908 bin 909 hektardan oluşan 71 sulak alan ile önemli bir zenginliği barındırmaktadır. Sahip olduğumuz sulak alanların akılcı kullanımı, korunması ve gelecek nesillere de ulaştırılması amacıyla Türkiye olarak 1994 yılında taraf olduğumuz Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde yasal mevzuat anlamında yaptığımız iyileştirmeler kadar alan bakımından da 3 kattan fazla artışla sulak alanlarımıza verdiğimiz önemi göstermiş olduk.

Dünya Sulak Alanlar Günü’nün 2019 yılı temasının ‘Sulak Alanlar ve İklim Değişikliği’ olarak belirlenmesi sulak alanlar konusunda farkındalığın artırılması ve Dünya genelinde çok ciddi bir tehdit olarak etkisini günden güne artıran iklim değişikliğiyle mücadelede; kuraklığı önleyen, fazla suyu emerek depolayan, azalan yer altı sularını besleyerek çok aşağı düşmüş olan taban suyu seviyesini yükselten ve doğal bir dengeleyici rolü üstlenerek iklimi yumuşatan sulak alanlar hayati önem taşımaktadır.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne giren, daimi listeye girebilmesi için çalışmalarımızı ilgili tüm kurumlarımızla birlikte koordineli bir şekilde sürdürdüğümüz, Samsun’umuzda bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, zengin biyolojik çeşitliliği ve kuş göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle ülkemizin en önemli sulak alanlarından biridir. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin korunması ve yaşatılması, yerelin evrensel bir değere dönüşmesi hususunda her birimiz özenle çalışmaya devam etmekteyiz.

Dünya Sulak Alanlar Günü’nün sulak alanlarımızın gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde taşınması noktasında bilincin artırılmasına vesile olmasını diliyorum.”