Samsun Klas Haber

Necattin Demirtaş Suç İşliyor

Necattin Demirtaş Suç İşliyor
07 Mart 2020 - 5:33

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, inşaatı devam eden binada ruhsatsız olarak mağaza açan Evkur’a göz yumulduğu ve görevini kötüye kullandığı iddiasıyla, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş ve ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu

Samsun’da yıkılan Konak Sineması’nın bulunduğu yerde yapılan binanın, inşaatı bitmeden ve ruhsatı olmadan açılan EVKUR mağazası, İlkadım belediye Başkanı Necattin Demirtaş‘ın başına dert oldu. Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, günlerdir yaptığı uyarılara rağmen belediye tarafından bir türlü mühürlenmeyen mağazayla ilgili Başkan Demirtaş ve ilgili birim müdürleri hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca ceza koğuşturması yapılması talebiyle Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

CEPHESİ 2 METRE ÖNE YAPILDI

Mimarlar Odası’nın avukatı Fatih Akdeniz tarafından Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda, Ulugazi Mahallesi’nde inşaatı devam eden binanın göz ile görülebilecek şekilde Gazi Caddesi cephesinin yanındaki işhanı ve Gazi Müzesi’nden 2 metre kadar önde yapıldığı, 2 metrelik çıkıntının yapı ruhsatına ve mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Dilekçede, bu durumla ilgili  belediyenin tüm şikayetlere rağmen suskun kaldığı savunuldu.

KISMİ İZİN BELGESİ DE YOK

Suç duyurusunda ayrıca söz konusu yapının, İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklere göre tamamlanmış bir yapı olmadığı, kısmi yapı kullanım izin belgesi verilebilecek bir durumda olmadığı da belirtildi.

OTOPARK  DÜKKAN OLDU

Söz konusu yapının proje notunda  b2, b3 ve b4 katlarının ‘otopark’ olarak gözüktüğü, buna rağmen söz konusu taşınmazın b1,b2, b3 ve b4 katlarının ticari olarak kullanıma açıldığı da vurgulandı. Bu durumda söz konusu taşınmaza kısmi yapı kullanım izin belgesi verilemeyeceği gibi, işyeri açma ruhsatı da verilemeyeceği belirtilerek, “İlgili İlkadım Belediyesi tarafından kısmi yapı kullanım izin belgesi ve işyeri açma ruhsatı verilip verilmediği tarafımızca bilinmemekle birlikte işyeri aktif olarak çalışmaktadır. Dolayısıyla  kısmi yapı kullanım izin belgesi ve işyeri açma ruhsatı verilmişse ya da verilmediği halde işyeri gerekli belgeler ve izinler alınmadan açılmış ise her iki durumda da mevzuata aykırılık söz konusudur. Bodrum katlarına işyeri açılması dahi başlı başına usulsüz ve gayri yasaldır. Bu duruma izin veren, göz yuman ilgililer suç işlemektedir. Bu hususta ilgili belediye başkanlığına dilekçeler verilmiş olmasına rağmen gereği yapılmamakta ve imtina edilmektedir” denildi.

KAMU DAVASI AÇILMALI

Bütün bu nedenlerden dolayı tespit edilecek ilgililer hakkında gerekli cezai kovuşturmanın yapılması için başvurma zorunluluğunun hasıl olduğunun ifade edildiği dilekçede, “Şüpheliler hakkında gerekli cezai kovuşturmanın yapılıp, kamu davası açılarak eylemlerine uyan suçlardan dolayı cezalandırılmalarını  talep ederiz” ifadesi yer aldı.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın suç duyurusunu işleme koyması, İçişleri Bakanlığı’nın da soruşturma izin vermesi durumunda, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş ve ilgili birim müdürlerinin Türk Ceza Kanunu’nun 184. maddesini düzenleyen ‘imar kirliliği’ ile yine TCK’nın  257. maddesindeki görevi kötüye kullanma suçundan hakim karşısına çıkmaları gündeme gelecek.

Kaynak/ Samsun Gazetesi-Gülsüm ATİK