Samsun Klas Haber

Birleşmiş Milletler Konferansı’na Kızılırmak Deltası damgasını vurdu

Birleşmiş Milletler Konferansı’na Kızılırmak Deltası damgasını vurdu
24 Aralık 2018 - 5:10

 

KUŞ CENNETİ’Nİ DÜNYA TANIDI!

Kızılırmak Deltası, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda Polonya’da düzenlenen Birleşmiş Milletler iklim Değişikliği Konferansı’nda tanıtıldı

Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO Dünya Doğal Miras Alanı adayı olan Samsun Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti’nin uluslararası boyuttu tanıtımına yönelik çalışmalar hız kazandı. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen tanıtım çalışmalardan bir tanesi de 3-15 Aralık 2018 tarihleri arasında Polonya’nın Katowice şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı 24. Taraflar Toplantısında (COP24) gerçekleştirildi. 198 ülkeden 13 bin resmi delege ve diğer katılımcılar ile toplam 22 bin katılımcının yer aldığı dev zirvede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye standına Kızılırmak Deltası damga vurdu.

BİNLERCE ZİYARETÇİYE TANITIM
Stant tasarımında ağırlıklı olarak Kızılırmak Deltasına ait fotoğraflar kullanılırken, etkinlik süresince Samsun Büyükşehir Belediye tarafından hazırlatılan tanıtım broşür, kitapçıklar yanı sıra Cornicopia dergisinin Kızılırmak Deltası özel sayı dağıtıldı. Aynı zamanda Deltaya özel promosyon ürünleri ziyaretçilere dağıtılırken katılımcılara Kızılırmak Deltası tanıtım filmi gösterimi de yapıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi adına etkinliğe Kızılırmak Deltası Alan Başkanı Doç.Dr. Mustafa Güler katılım sağlarken etkinlik alanının açılışını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum gerçekleştirdi.

ZİHNİ ŞAHİN: KARARI HEYECANLA BEKLİYORUZ
Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, “Ülkemiz adına ilk olma özelliği taşıyan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti UNESCO adaylık süreci Cumhurbaşkanlığı makamınca da önemsenerek Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sisteminin hayata geçirdiği acil ve önemli nitelikteki projelerin yer aldığı ilk 100 günlük icraat programında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülecek projeler arasında ‘Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti alanının Dünya Miras Listesine alınması için çalışmaların tamamlanması’ adı ile yer almıştır. Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cennetinin UNESCO adaylığı 30 Haziran 2019 tarihinde Azerbaycan’da düzenlenecek olan UNESCO 43. Genel Konferansında karara bağlanacak. Kararı büyük bir heyecan ve merakla bekliyoruz” dedi.

356 KUŞ, 554 BİTKİ TÜRÜ
Deltada yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Zihni Şahin, “Tahrip olan doğal alanların yeninden doğaya kazandırılması, ziyaretçi yönetimine yönelik altyapı tesislerinin yapılması gibi birçok çalışma tamamlandı. Son olarak korunan alanın büyük bölümü araç trafiğine kapatılırken, ziyaretçiler canlıların yaşam alanlarında daha doğa dostu yöntemler ile kontrollü bir şekilde gezdirilmekte. Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti, 356 kuş, 554 bitki, 35 balık, 42 memeli, 260 omurgasız, 13 sürüngen ve 12 amfibi türü için yaşam alanı sağlayan farklı habitatları bünyesinde barındıran ve özellikle kuşlar açısından önemli bir yaşam alanı özelliğinde” diye konuştu.

Kızılırmak Deltası 2016 yılında UNESCO Dünya Doğal Mirası Geçici listesine dahil edilmiş, 1 Şubat 2018 tarihi itibariyle de UNESCO Dünya Doğal Miras Daimi listesine girebilmek üzere Türkiye adına ilk ve tek aday alan olarak başvurusu yapılmıştı.